Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Χωρίς ιατρό έχουν μείνει περίπου 200 παιδιά με ρευματοπάθειες στο Μακάρειο Νοσοκομείο, καθώς η θεράπουσα ιατρός αφυπηρετεί τον Ιούνιο, ενώ  επί του παρόντος είναι σε προαφυπηρετική άδεια. Χωρίς επίσημη ενημέρωση είναι ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών, την ώρα που ο ΟΚΥπΥ διαβεβαιώνει πως κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς την πρέπουσα θεραπεία. 

Εδώ και 1,5 χρόνο ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου ζητούσε με διάφορους τρόπους απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν οποιαδήποτε απάντηση όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Άντρη Χαραλάμπους Φωκά, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Μέρα Μεσημέρι. 

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση από τον ΟΚΥπΥ, ενώ η κ. Φωκά πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ όσον αφορά σε συμφωνία του Οργανισμού με την θεράπουσα ιατρό, πως θα εξυπηρετεί παιδιά και μετά την αφυπηρέτηση της έως ότου διοριστεί νέος παιδορευματολόγος στο Μακάρειο.  

Από την συγκεκριμένη λύση προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα, τόνισε η κ. Φωκά. «Τα παιδιά μέχρι το Ιούνιο δεν θα έχουν κάποιο γιατρό να αναφέρονται;», διερωτήθηκε ενώ πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ έχει πει «ότι θα μπορούν να μιλούν τηλεφωνικώς με τη γιατρό που είναι με άδεια μέχρι αφυπηρετήσεως».  

Οι υποσχέσεις του ΟΚΥπΥ

Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ απέκρουσε τα περί αδράνειας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ακολουθήσουν.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, εξήγησε ότι «για να πάρει κάποιος άλλος στη θέση του γιατρού, πρέπει πρώτα να αφυπηρετήσει, πράγμα το οποίο δεν ισχύει σήμερα, γιατί η γιατρός είναι με προαφυπηρετική άδεια».  

Μετά την αφυπηρέτηση τον Ιούνιο θα είναι η ίδια γιατρός που θα ασκεί τα καθήκοντα της, απλά με διαφορετικό καθεστώς, με αγορά υπηρεσιών, εξήγησε ο κ. Χαριλάου. 

Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί θέση για ειδικό παιδίατρο με ειδικό ενδιαφέρον την παιδορευματολογία, ενώ γίνονται και ενέργειες για σύμβαση με γιατρό εξ Ελλάδος, ώστε να επισκέπτεται την Κύπρο κάποιες μέρες του μήνα, για να βλέπει τα πολύ εξειδικευμένα περιστατικά. 

Παράλληλα ο κ. Χαριλάου, τόνισε ότι «δεν θα μείνει κανένα παιδί χωρίς την πρέπουσα θεραπεία», προσθέτοντας ότι «υπάρχει η Παιδιατρική του Μακαρείου, η Ρευματολογική του ΓΝ Λευκωσίας, για να μας βοηθήσουν, όπως και οι υπόλοιπες ειδικότητες».