Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καιρος θαλασσα συννεφια

To Αγρομετεωρολογικό Δελτίο του Απριλίου 2024, που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, καταγράφει για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ψηλότερες θερμοκρασίες των κανονικών της, εποχής, ακραία καιρικά φαινόμενα, συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα και με τη βροχόπτωση να είναι χαμηλότερη της κανονικής για τους μήνες και να κυμαίνεται στο 50%.

Στο δελτίο, όπως αναμεταδίδεται από το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι ο Απρίλιος είναι ο δεύτερος μήνας της μεταβατικής περιόδου από την ψυχρή και βροχερή περίοδο του έτους, του παραδοσιακού δηλαδή χειμώνα, προς τη θερμή και με ξηρικά χαρακτηριστικά περίοδο του έτους του παραδοσιακού καλοκαιριού.

Προστίθεται πως ο Απρίλιος, όπως και ολόκληρη η τρέχουσα τριμηνία Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα, λόγω του συνδυασμού των δυναμικών αιτίων της ανώτερης ατμόσφαιρας με τη θερμική αστάθεια των παρεδαφίων της στρωμάτων.

Περαιτέρω προστίθεται ότι τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τους σταθμούς Αθαλάσσας, αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχούς και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για το σκοπό αυτό ως αντιπροσωπευτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

Διευκρινίζεται ότι γενικά ο Απρίλιος, όπως και ολόκληρη η τρέχουσα τριμηνιαία περίοδος, χαρακτηρίζεται σε κλιματικό επίπεδο και από επεισόδια σκόνης, τα οποία μερικές φορές είναι έντονα.

Ο Απρίλιος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι θερμότερος του κανονικού κατά 1 με 2οC, όπως και η ευρύτερη περιβάλλουσα περιοχή, συνεχίζει το Τμήμα προσθέτοντας πως σε σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αυτό είναι απογοητευτικό, αφού αναμένεται να κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού ύψους σε όλο το νησί.

Στο δελτίο αναφέρεται ακόμα ότι από τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Μάρτιο, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας, φαίνεται ότι ο Μάρτιος είχε πολύ πιο ψηλές θερμοκρασίες από αυτές, που το εποχικό μοντέλο υποστήριζε ότι θα είχε. Ο Μάρτιος αναμενόταν να είναι κατά 1 με 2°C θερμότερος του κανονικού, ωστόσο τελικά υπήρξε ακόμη θερμότερος, κατά 2.3 με 3.2°C, επισημαίνεται και προστίθεται ότι παρατηρήθηκαν παράλληλα και ακραίες τιμές θερμοκρασιών, τόσο των μεγίστων όσο και των ελαχίστων, με απόκλιση πέραν των 4°C  από τις κανονικές, σε όλους τους σταθμούς αναφοράς.

Παρατίθεται ως ενδεικτική η μέγιστη θερμοκρασία στην Άχνα που ήταν 31.8°C με την κανονική να είναι 19°C και η μέγιστη θερμοκρασία στον Πρόδρομο που ήταν 23°C με την κανονική να είναι 10.4°C. Όσον αφορά στις ελάχιστες θερμοκρασίες, ενδεικτική είναι η ψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία στη Λάρνακα που ήταν 18.3°C με την κανονική να είναι 8.6°C και η ελάχιστη θερμοκρασία στον Πρόδρομο που ήταν 12.2°C με την κανονική να είναι 2.8°C.

Αναφορικά με την αθροιστική βροχή, φαίνεται από τα προκαταρκτικά στοιχεία ότι ο Μάρτιος κατέγραψε ύψος αθροιστικής βροχής 22.3mm ή 46% της κανονικής για τον μήνα. Ποσοστό αθροιστικής βροχής, το οποίο το εποχικό μοντέλο εκτίμησε πολύ καλά, συνεχίζει το Τμήμα.

Για τις περιόδους 2-11, 14-22, 25 και 27 του μήνα Μαρτίου καταγράφηκαν τοπικές βροχές, που αρκετές φορές συνοδεύονταν από καταιγίδες, και σημειώνει ως άξιο αναφοράς ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία φαίνεται ότι σημειώθηκε χαλάζι στις 18 Μαρτίου, με την ποσότητα του χαλαζιού, που σημειώθηκε να κατατάσσει την χαλαζόπτωση στα ακραία φαινόμενα για το νησί. Επίσης και πάλι βάσει των προκαταρκτικών δεδομένων, χιονόπτωση σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου.

Αφου υπενθυμίζει ότι για τις περιόδους 18 και 20 του Μάρτη είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις EMMA, στο κίτρινο επίπεδο σημαντικότητας, οι οποίες αφορούσαν καταιγίδες, προσθέτει πως η μέση σχετική υγρασία το πρωί κυμάνθηκε μεταξύ του 58-67%.