Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής θεσμών της βουλής  μπήκαν οι χορηγίες που λαμβάνει ο  Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης,  του οποίου προεδρεύει η  Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και στηρίζονται άποροι φοιτητές. 

Αφορμή η πρόταση νόμου των βουλευτών του  ΔΗΣΥ  Κυριάκου Χατζηγιάννη και Νίκου Γεωργίου, για τήρηση μητρώου και δημοσιοποίηση των χορηγιών. 

«Δεν αμφισβητείται το νομότυπο των διαδικασιών ούτε η καλή διαχείριση, ούτε ο ισχυρισμοί και οι προθέσεις των μελών του φορέα. Η ενημέρωση και η διαφάνεια είναι κάτι όπως το πολύ διαφορετικό», ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου. 

Υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος και από το γενικό λογιστήριο και από την ελεγκτική υπηρεσία τόνισε η πρώτη κυρία η οποία  αναφέρθηκε στο σπουδαίο κοινωνικό έργο του φορέα.    

«Εμείς γνωρίζουμε και γνωρίζουν και αυτοί  που πρέπει να ξέρουν για την διαδικασία των ελέγχων και τα ονόματα των χορηγών, τίθενται άλλα θέματα  για αυτό και υπάρχει και το δικαίωμα στην ανωνυμία  των χορηγών διότι όπως γνωρίζεται υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προβαίνουν σε φιλανθρωπίες και σε κοινωνικές πράξεις όμως προτιμούν να μένουν ανώνυμοι. Να έχουν έγνοια οι βουλευτές μας να μην πλήξουν αυτό το κοινωνικό ταμείο που υπάρχει», δήλωσε η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη. 

Υπέρ της διαφάνειας τάχθηκε το και ΑΚΕΛ με τον Ανδρέα Πασιουρτίδη να παραπέμπει στις εισφορές που έκαναν στο Φορέα πολιτογραφέντες.    

«Ο γνωστός Σαουδάραβας λίγο μετά που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι εισέφερε το ποσό του μισού εκατομμυρίου σε αυτό το ταμείο άρα αυτό μπορεί να κινήσει κάποιες υποψίες. Αυτά τα πράγματα μπορεί να χρήζουν μια διαφορετικής ρύθμισης», ανέφερε ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ. 

Τονίζεται πως για το 2023 το ταμείο του φορέα υπάρχει ένα ποσό  πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ,  με την πρώτη Κυρία να τονίζει εντός της επιτροπής, πως στόχος είναι να βοηθηθούν και φοιτητές της μεσαίας τάξης. 

Από το 2014 που συστάθηκε ο φορέας  στηρίχθηκαν 3721 φοιτητές και έλαβαν 4,3 εκ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται να στηριχθούν περίπου 1000 φοιτητές.