Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οκ

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας απέστειλε στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο «ερωτήματα ομάδας βουλευτών της Κρατικής Δούμας σχετικά με την οργάνωση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Σύμφωνα με τις έως τώρα γνωστές πληροφορίες, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας εξέτασε προηγουμένως τα αιτήματα τριών βουλευτών της ρωσικής Κάτω Βουλής, των Αντρέι Κράσοφ (εκ μέρους της κυβερνώσας «Ενιαίας Ρωσίας»), Νικολάι Χαριτόνοφ (προεδρικού υποψηφίου στις πρόσφατες εκλογές ως εκπροσώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος), Γιάνα Λαντράτοβα (εκ μέρους της κεντροαριστερής «Δίκαιης Ρωσίας»), καθώς και του επιφανούς πολιτικού επιστήμονα Αλεξάντρ Ντούγκιν, πατέρα της δολοφονηθείσας σε βομβιστική ενέργεια εναντίον του Ντάριας Ντούγκινα, και του πρώην βουλευτή της Ουκρανίας Αντρέι Ντέρκατς. Οι εν λόγω προσωπικότητες είχαν καλέσει τις ρωσικές Αρχές να διερευνήσουν την πιθανή εμπλοκή προσώπων και μηχανισμών, που βρίσκονται στο εξωτερικό, στην οργάνωση και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream-1 και Nord Stream-2.

«Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης του υποβληθέντος υλικού, αποστέλλονται, με τα σχετικά αιτήματα, στα αρμόδια όργανα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής Γενικής Εισαγγελίας.

Η εποπτεύουσα Αρχή των Ρώσων εισαγγελέων εξέφρασε στην ανακοίνωσή της την ελπίδα ότι «οι συνάδελφοι από τις χώρες αυτές θα προσεγγίσουν με καλή πίστη» την εξέταση των αιτημάτων αυτών και «θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας του 1999 και τη Διεθνή Σύμβαση για την Αντιμετώπιση των Τρομοκρατικών Βομβιστικών Επιθέσεων του 1997 για τη διερεύνηση των παρεχόμενων πληροφοριών, τη συνδρομή στη συγκέντρωση των απαραίτητων για την έρευνα αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και τη διασφάλιση του αναπόφευκτου της τιμωρίας των εγκληματικών πράξεων και τον αποκλεισμό της δικαιολόγησής τους για πολιτικούς ή άλλους παρεμφερείς λόγους».

Οι συντάκτες της πρόσφατης έκκλησης προς τις ρωσικές Αρχές είχαν ζητήσει «άμεση διερεύνηση και πρόληψη της χρηματοδότησης των πράξεων διεθνούς τρομοκρατίας», μάλιστα είχαν συγκεντρώσει «άμεσες αποδείξεις σχετικά με τους εμπνευστές, τους οργανωτές, τους εκτελεστές, τους συγκαλύπτοντες και χρηματοδοτούντες αυτά τα εγκλήματα».

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ΤΑΣΣ, στο αίτημα Ρώσων βουλευτών και προσωπικοτήτων αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκτελούν τρομοκρατικές ενέργειες στο ρωσικό έδαφος με τα χέρια της απαγορευμένης στη Ρωσία τρομοκρατικής ομάδας “Ισλαμικό Κράτος” και των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ζήτησαν να εγκληθούν για τις ποινικές τους ευθύνες η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, καθώς και οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών για την οργάνωση, χρηματοδότηση και εκτέλεση τρομοκρατικών επιχειρήσεων, που στρέφονται κατά της Ρωσίας και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου».

ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Θα παρακολουθήσουμε την αντίδραση στα αιτήματα προς Κύπρο, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θα παρακολουθεί τις αντιδράσεις των ξένων χωρών στα αιτήματα, που απέστειλε νωρίτερα η ρωσική Γενική Εισαγγελία σε ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Κύπρο, σε σχέση με την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσίας ή εναντίον ρωσικών συμφερόντων στο εξωτερικό, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης συντακτών ρωσικού και ξένου Τύπου.

«Θα παρακολουθήσουμε την αντίδραση των δικών μας υπηρεσιών επιβολής του νόμου και την αντίδραση στο εξωτερικό», δήλωσε η Μ. Ζαχάροβα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη ρωσική αυτή πρωτοβουλία ο διεθνολόγος Αντρέι Μπιστρίτσκι δήλωσε στο ΤΑΣΣ, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συγκεκριμένη κίνηση της ρωσικής Γενικής Εισαγγελίας, ότι τα σχετικά αιτήματα της Ρωσίας συνεπάγονται νομικές υποχρεώσεις πολύ σημαντικές για την παγκόσμια κοινή γνώμη. «Υπάρχει ένα αίτημα, το οποίο πρέπει να απαντηθεί. Να μην απαντηθεί καθόλου δεν επιτρέπεται. Βλέπουμε ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα. Ναι, ίσως δεν είναι τόσο εμφανές στις ίδιες τις δυτικές χώρες, αλλά ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τις δυτικές χώρες. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η ελίτ παρακολουθεί πώς και τι συμβαίνει, τους φοβίζουν οι αυθαίρετες ενέργειες πολλών δυτικών πολιτικών», δήλωσε ο συνομιλητής του ΤΑΣΣ, χαρακτηρίζοντας ιδιαιτέρως περίπλοκη την κατάσταση στον κόσμο.

«Είναι μια κατανοητή κίνηση από νομική και πολιτική άποψη. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού, στο σεβασμό του νόμου και του διεθνούς δικαίου», είπε ο Α. Μπιστρίτσκι, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Διεθνούς Λέσχης Συζητήσεων «Βαλντάι», εκτιμώντας ότι «το ζήτημα της αντίδρασης σε απολύτως νόμιμα νομικά έγγραφα είναι σημαντικό για την παγκόσμια κοινή γνώμη».