Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανασκαφες αγνοουμενοι

Παλιές πληγές άνοιξαν σήμερα στη βουλή, αποκαλύπτοντας νέες διαστάσεις του πόνου που βιώνουν εδώ και πέντε δεκαετίες, οι οικογένειες των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

50 χρόνια μετά, ο ειδικός αστυφύλακας Θεόδουλος Σολωμού, που έπεσε ηρωικώς μαχόμενος κατά του Τούρκου εισβολέα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και τη συγκατάθεση του Αρχηγού Αστυνομίας, διορίζεται αστυνομικός και προάγεται επ ανδραγαθία στη θέση του λοχία.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης ξεκαθάρισε πως θα δοθούν όλες οι τιμές στον ήρωα, το όνομα του οποίου συγκαταλεγόταν στην μακρά λίστα με τους αγνοούμενους πεσόντες της τουρκικής εισβολής του 1974.

«Νιώθω ως άνθρωπος την ανάγκη να απολογηθώ στην οικογένεια», ανέφερε η επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Άννα Αριστοτέλους.

«Η οικογένεια έχει μισό αιώνα που αγωνίζεται για τα αυτονόητα που έχετε πει σήμερα. Μία μάνα με επτά ανήλικα παιδιά υπέστη τα πάνδεινα», δήλωσε ο γιος του ήρεα, Γρηγόρης Σολωμού.

Ρίγη συγκίνησης στην επιτροπή Προσφύγων, αλλά και ντροπής για την κρατική αναλγησία, και σε μια άλλη περίπτωση ήρωα της τουρκικής εισβολής 28 ετών τότε. Η σύζυγος του, δεν κρίθηκε παθούσα πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγγενείς αγνοουμένων εξέφρασαν πικρία και για την περίπτωση των 126 αγνοουμένων, που αφαιρέθηκαν το 1995 από τον κατάλογο αγνοουμένων της ΔΕΑ, με τη δικαιολογία πως δεν υπήρχε μαρτυρία ότι κατά τον επίμαχο χρόνο της εισβολής βρίσκονταν στα κατεχόμενα.

Οι 23 ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αναγνωρίστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και από τους 203, οι μισοί έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ως πεσόντες της τουρκικής εισβολής, με τα οστά τους να έχουν ανευρεθεί στις κατεχόμενες περιοχές. Μάλιστα, λέχθηκε στη βουλή, ότι υπάρχουν τρεις κατάλογοι αγνοουμένων, με τον ένα να αναφέρεται σε 565 πεσόντες, τον άλλο σε 126 που αφαιρέθηκαν από τον αρχικό κατάλογο των 1.619 αγνοουμένων και τον τρίτο κατάλογο να περιλαμβάνει 1.493 ονόματα, μετά την αφαίρεση των 126 αγνοουμένων.