Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανασκαφες αγνοουμενοι

Πέντε συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) πραγματοποιεί ανασκαφές σε χώρους στα κατεχόμενα, αναζητώντας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγνοουμένους.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ λειτουργός του Γραφείου της ΔΕΑ, αυτή τη στιγμή πέντε συνεργεία πραγματοποιούν ανασκαφές. Το ένα είναι στην Ασσια, όπου ψάχνουν δύο Τουρκοκύπριους του 1963-1964, το δεύτερο συνεργείο βρίσκεται στον Αγιο Επίκτητο Κερύνειας, όπου η ΔΕΑ ψάχνει Ε/κ από το 1974, ενώ το τρίτο συνεργείο πραγματοποιεί εκταφή του μαζικού τάφου στην Αλόα. Επίσης, άλλη ομάδα βρίσκεται στον Παλαιόσοφο στα βουνά της Λαπήθου, ψάχνοντας για Ε/κ στρατιώτες, και ακόμα μία ομάδα είναι στην Κυθραία σε περιοχή η οποία θεωρείται στρατιωτική περιοχή όπου οι έρευνες επικεντρώνονται σε ένα Ε/κ αγνοούμενο.

Ερωτηθείς αν υπήρχαν μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο λειτουργός δήλωσε στο ΚΥΠΕ «πάμε με την ελπίδα ότι θα βρούμε». Διευκρίνισε ότι οστά υπάρχουν στην Αλόα, «γνωρίζουμε ότι είναι μαζικός τάφος, ενώ βρέθηκε ένα θραύσμα οστού στη Λάπηθο».

Πηγή: ΚΥΠΕ