Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεδσ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τίμησε η κοινότητα των Τρούλλων την Εθνική Επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59.

O πάνδημος εορτασμός άρχισε με λαμπαδηφορία υπό την συνοδεία μπάντας από το Σωματείο Σουρουκλής, στην παρουσία της προέδρου Βουλής και του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημήτριου.

Ακολούθησε, εκδήλωση, στην τοποθεσία «Σαμέρη» έξω από το χωρίο, τόπο θυσίας του ήρωα της κοινότητας Ανδρέας Σουρουκλής.

ηγ

Αννίτα Δημητρίου – Πρόεδρος της Βουλής

«Εδώ στους Τρούλλους, μεγαλώσαμε με ιστορίες γεμάτες ηρωικές πράξεις. Ιστορίες για θαρραλέες ψυχές που έγιναν θρύλοι μέσα απ’ την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους.  Στεκόμαστε ανάχωμά σε σκοταδιστικές και ισοπεδωτικές τακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τον τόπο, γιατί αυτοί είμαστε και αυτοί θα συνεχίσουμε να είμαστε, οι δικοί σας άνθρωποι, μαζί μεγαλώσαμε που διοργανώναμε από παιδία αυτή την μεγαλοπρεπή λαμπαδηφορία, που τιμάμε και θα συνεχίσουμε να τιμάμε τέτοιους ήρωες όπως ο Ανδρεάς Σουρουκλής.»

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Γεώργιος Τζιτζικωστας.

Γεώργιος Τζιτζικώστας – Αρχηγός Εθνικής Φρουράς

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι να έχουμε τέτοια αισθήματα πάθους και αγάπης για την πατρίδα δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα η καρδία της πατρίδας φαίνεται ότι κτυπά παρά πολύ δυνατά στους Τρούλλους, είμαστε κοντά σας και αν έχουμε προτεραιότητα την πατρίδα δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα»

Ακολούθησε αναπαράσταση της ενέδρας που έστησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, κατά των Άγγλων αποικιοκρατών, την 1η Αυγούστου 1958.

Οι Αγωνιστές, κτύπησαν με κανονάκια και τον ατομικό τους οπλισμό Αγγλικά στρατιωτικά αυτοκίνητα, επιφέροντας στους κατακτητές σημαντικά πλήγματα, ωστόσο, κατά τη διαφυγή τους και στην προσπάθεια να καλύψει τους συντρόφους του, ο Ανδρέας Σουρουκλής δέχεται πυρά από τους Άγγλους και ξεψυχά, πολεμώντας για τη λευτεριά, μέσα στο ίδιο το χωράφι του πατέρα του.

798υτ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό ύμνο.