Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχηγείο αστυνομιας

Τρόπους αναχαίτισης του οργανωμένου εγκλήματος ψάχνουν στο αρχηγείο αστυνομίας. Αυτό φαίνεται και μέσα από τις 16 σελίδες της οδηγίας επιχείρησης.

Μέσα σε αυτή υπάρχει το πλάνο δράσης των αρχών για σχεδόν δύο μήνες.

Οξύμωρο στην όλη ιστορία το γεγονός ότι η οδηγία αυτή τέθηκε σε εφαρμογή από τις 22 Μαρτίου δηλαδή την περασμένη Παρασκευή και θα έχει ισχύ μέχρι τις 22 Μαΐου.

Και από την Παρασκευή μέχρι σήμερα καταγράφηκαν τρεις εμπρησμοί, γεγονός που δείχνει πως οι νυχτοβάτες  δεν καταλαβαίνουν ούτε από πλάνα δράσης και διαβαθμισμένες διαταγές, ούτε από επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα σχετικά στοιχεία, σε 86 μέρες καταγράφηκαν 47 εμπρησμοί αρά σχεδόν κάθε δύο μέρες ένας εμπρησμός. Και έντεκα βομβιστικές επιθέσεις.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο, πρόνοιες του οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Φιλελεύθερος, και στην αποστολή της μεγάλης επιχείρησης, κυρίαρχο σημείο είναι η

-Διεξαγωγή συντονισμένων επιχειρήσεων και συστηματικών ελέγχων οχημάτων ύποπτων προσώπων και υποστατικών για πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος.

Στο διαβαθμισμένο σημείωμα γίνεται αναφορά και διαχωρισμός των περιοχών που θα καλύπτονται στη μεγάλη αυτή επιχείρηση, διάρκειας εξήντα ημερών.

-Στη Λευκωσία 11 περιοχές

-Στη Λεμεσό 9 περιοχές

-Στη Λάρνακα 6 περιοχές

-Στην Αμμόχωστο 3 περιοχές

-Στη Μόρφου 2 περιοχές

-Στην Πάφο 5 περιοχές.

Ανάμεσα στις οδηγίες τονίζεται ότι όπου χρειαστεί η συνδρομή της ΜΜΑΔ για επιχείρηση αυτή να ζητείται.

Ενδεικτικά, με οδηγίες που δόθηκαν από τις εννέα  το βράδυ μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα, στη Λεμεσό θα βρίσκονται δύο περίπολα της ΜΜΑΔ, στην Πάφο επίσης δύο, και ένα περίπολο της ΜΜΑΔ στην Λάρνακα.

Την όλη επιχείρηση θα παρακολουθούν στενά και τα μέλη της ηγεσίας με τους τέσσερις βοηθούς αρχηγούς να έχουν αναλάβει την εποπτεία συγκεκριμένων επαρχιών.

Χριστόφορος Μαυρομάτης – Επαρχία Πάφου

Ιωάννης Γεωργίου – Επαρχία Λεμεσού

Μάριος Χριστοφίδης – Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου

Θεμιστός  Αρναούτης – Επαρχίες Λευκωσίας και Μόρφου 

Βαρύτητα φαίνεται πως δίνεται και στο θέμα των πληροφοριών.

Το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε πως θεωρούσαν στο αρχηγείο ότι πάσχει ο συγκεκριμένος τομέας, για αυτό και έγιναν αλλαγές σε υπηρεσίες.  Στο σημείωμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σε συνεργασία με της Αστυνομικές διευθύνσεις να ετοιμάσει καταστάσεις με συγκεκριμένες εγκληματογόνες περιοχές ανά τομέα καθώς και είδος οι οποίες να συμπεριληφθούν στα επιχειρησιακά σχέδια.»

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ώρες υπήρξαν αντιδράσεις σε ότι αφορά τη  Διαταγή Επιχείρησης από τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου και τις Κλαδικές Αστυνομικών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα, τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Είναι γνωστό σε όλους το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουμε, το οποίο σε συνδυασμό με την πολλαπλότητα των αστυνομικών καθηκόντων που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας, λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια κάλυψης των καθηκόντων αυτών από τα υφιστάμενα μέλη πρώτης γραμμής. Έτσι, για κάλυψη των αυξημένων αναγκών, έχουν κληθεί, ανάμεσα σε άλλα μέλη και τα μέλη που εργάζονται σε γραφειακό ωράριο, να συνδράμουν προσωρινά κατά τον ελάχιστο βαθμό, στο έργο της αστυνόμευσης, ώστε η Αστυνομία Κύπρου να μπορέσει να ανταπεξέλθει των ιδιαίτερα αυξημένων αυτών αναγκών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη λήψη της απόφασης σταθμίστηκε ότι ο μέγιστος χρόνος απασχόλησης κάθε μέλους της Αστυνομίας, στο εν λόγω επιχειρησιακό πλάνο, θα κυμαίνεται από δύο μέχρι τέσσερα καθήκοντα, χρονικής διάρκειας εφτά ωρών ανά καθήκον, σε διάστημα δύο μηνών και για το οποίο θα απολαύσουν ανάλογο χρόνο ανάπαυσης, σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς.»

Καθημερινά λοιπόν σε όλες τις επαρχίες κάθε βράδυ 188 αστυνομικοί σε 89 περίπολα καλούνται να κρατήσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε υψηλά επίπεδα.

Μένει να δούμε εάν αυτή τη φορά θα υπάρξουν αποτελέσματα.