Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμαλθεια

Ανώτεροι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στην Κύπρο, στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας Αμάλθεια, για μεταφορά δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με κόμβο τις υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμμετέχουν σε πολυεθνική άσκηση επί χάρτου που φιλοξενείται σήμερα και αύριο στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Στις 12:30 το μεσημέρι η επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, συνοδευόμενη από τους Αμερικανούς αξιωματικούς, έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα και κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην πρόταση Αμάλθεια.

«Αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και το ΓΓ. Άνοιξε την Παρασκευή στη Κεντρική Τράπεζα το Αμάλθεια Fund και πρέπει να βρεθείτε με τον υπουργό εξωτερικών και το ΚΕΒΕ για το πως θα συντονιστούμε», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτός ο απόπλους από το λιμάνι της Λάρνακας με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας του δεύτερου πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ούτως ή άλλως το γνωρίζαμε από την αρχή ότι λόγω και καιρικών συνθηκών ήταν εντός αυτής της εβδομάδας που θα αναχωρούσε το δεύτερο πλοίο. Μόλις υπάρχει μια περισσότερη ενημέρωση θα δοθεί στη δημοσιότητα πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ασφαλείας», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι χθες η βρετανική πολεμική αεροπορία, για πρώτη φορά προχώρησε στη ρίψη συνολικά δέκα μετρικών τόνων τροφίμων προοριζόμενων για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος, τροπολογία της κυπριακής αντιπροσωπίας για την ισχυρή στήριξη της Διάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο σχέδιο Αμάλθεια, συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα της 71ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τριήμερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρεται ότι τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν στη Διάσκεψη o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης και οι Βουλευτές Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης και Κωστής Ευσταθίου.