Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιώργος Παπαναστασίου

Τη θέση πως πρέπει να υπάρξουν κάποια στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της αναμενόμενης επικείμενης αύξησης στις τιμές των καυσίμων από την πράσινη φορολογία και τον τερματισμό της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα εξέφρασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει εάν θα δοθούν οποιαδήποτε αντισταθμιστικά μέτρα που να αφορούν αυτό τον τομέα ή άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με την Ενέργεια.

Σε δηλώσεις στην Πάφο, όπου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως η 1η Απριλίου σηματοδοτεί την εφαρμογή της πράσινης φορολογίας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόσθεσε πως τυχαίνει «τη συγκεκριμένη ημερομηνία να είναι και το τέλος της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα οπότε αυτά τα δύο συμβάντα, γεγονότα, πιθανόν να σημαίνουν κάποιες αυξήσεις στα καύσιμα».

Επεσήμανε πως αυτή την στιγμή γίνεται μια αξιολόγηση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Ενέργειας έχει δώσει τις απόψεις του όσον αφορά τις συγκεκριμένες αυξήσεις.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει εάν θα δοθούν οποιαδήποτε αντισταθμιστικά μέτρα που να αφορούν αυτό τον τομέα ή άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με την Ενέργεια.

Όσον αφορά την πράσινη φορολογία, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως αποτελεί μια δέσμευση την οποία έχουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την οποία είχαμε συμφωνήσει στο παρελθόν.

Αντιλαμβάνεστε συνέχισε, ότι, αυτή η σύμφωνος γνώμη μας θα πρέπει να επιβληθεί με κάποιον τρόπο. Το θέμα, συνέχισε ο Υπουργός Ενέργειας, είναι ότι, «θα πρέπει κατά την γνώμη μας, στο Υπουργείο Ενέργειας, να δοθούν και κάποια αντισταθμιστικά τα οποία πάλι κατά την γνώμη μας πρέπει να είναι στοχευμένα σε εκείνες τις ομάδες οι οποίες πραγματικά υποφέρουν από τις αυξήσεις" στις τιμές καύσιμα και γενικά στην Ενέργεια.

Αναφερόμενος στον ηλεκτρισμό τόνισε πως ως κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά ώστε να μειωθεί το κόστος.  Συγκεκριμένα, είπε, «έχουμε φέρει μπροστά στον κόσμο και έχουμε δώσει τις εναλλακτικές λύσεις, εκείνες των φωτοβολταϊκών που είναι μια άμεση λύση» .

Επίσης ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της εισαγωγής του φυσικού αερίου το οποίο θα μειώσει το κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και κατ΄επέκταση του κόστους του ηλεκτρισμού, γενικά στην Κύπρο.

Καταλαβαίνετε, συνέχισε, «αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολα να γίνουν άμεσα, υπάρχουν τα άμεσα και τα βραχυπρόθεσμα που είναι όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά, όπως π.χ. είναι οι επιδοτήσεις, όμως η επιδότηση δεν είναι βιώσιμη».

Είναι, συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου, κάτι προσωρινό μέχρι να δουλέψουν τα άλλα και μέχρι να λειτουργήσουν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα.

Οπότε  εκτίμησε, θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος στην Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Ενέργειας, για να δώσει τις λύσεις αυτές τις οποίες ο κόσμος ουσιαστικά αναμένει.

Τερματικό στο Βασιλικό

Στόχος μας για το τερματικό στο Βασιλικό είναι να ολοκληρωθεί εντός του 2024 και δεν είναι μόνο η χορηγία μας το θέμα μας, είναι διότι επείγει η μείωση του κόστους, της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, ανέφερε εξάλλου ο Υπουργός Ενέργειας, ερωτηθείς σχετικά.

Παράλληλα, συνέχισε, "θα έχουμε και την επιδότηση, και να μην χαθεί οτιδήποτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι με το που εισαχθεί υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αεριοποιηθεί στην συγκεκριμένη μονάδα στο συγκεκριμένο τερματικό".

Αμέσως ανέφερε «η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή θα μειώσει το κόστος της σοβαρά». Και επειδή, είπε, «το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο προέρχεται από τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει το φυσικό αέριο να εισαχθεί το συντομότερο.

Σημείωσε εξάλλου δηλώσεις που έγιναν σε πολιτικό επίπεδο από τη χώρα από την οποία προέρχεται η κοινοπραξία, την Κίνα, προσθέτοντας πως « αυτό επιβεβαιώνει σε πολιτικό κρατικό πλέον επίπεδο ότι αυτό το τερματικό είναι σημαντικό για την Κύπρο, είναι σημαντικό όμως να υλοποιηθεί και για την συγκεκριμένη χώρα από την οποία προέρχεται η συγκεκριμένη κοινοπραξία δηλαδή την Κίνα», συμπλήρωσε.

Εξορύξεις

Σχετικά με τις εξορύξεις ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε πως αναμένουν αυτήν την στιγμή την απόφαση της κοινοπραξίας και συγκεκριμένα της διαχειρίστριας Eni που ασχολείται με τον Κρόνο.

Όπως γνωρίζετε ήδη ο Κρόνος έχει φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα θα πρέπει όμως να συνδεθούν με ένα σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος όπως και των άλλων κοιτασμάτων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, ανέφερε

Το άλλο το οποίο αναμένουν, συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου, είναι ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει η κοινοπραξία του Αφροδίτη, και συγκεκριμένα η διαχειρίστρια εταιρεία να μας δώσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής στην βάση του ήδη συμφωνημένου σχεδίου το οποίο είναι του 2019 και προβλέπει να υπάρχει πλωτή μονάδα παραγωγής.