Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υτ

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Λευκωσία, η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή Χαράλαμπου Προδρόμου, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο DNA.

«Οφείλουμε ως πολιτεία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου των αγνοουμένων μας και έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννας Αριστοτέλους, σε επικήδειο λόγο της, στην κηδεία του ήρωα του 1974 Χαράλαμπου Προδρόμου του Σέργιου.

«Οι παρακαταθήκες του Χαράλαμπου και των υπολοίπων ηρωικώς πεσόντων του 1974, προϋποθέτουν από όλους μας μια υπόσχεση. Πως η δική τους θυσία, αλλά κι ο πόνος μισού αιώνα των οικογενειών τους, δεν θα πάει χαμένος», υπογράμμισε η κ. Αριστοτέλους.

Ανέφερε ότι ο Χαράλαμπος Προδρόμου ασπάστηκε και έκανε πράξη το αρχαίο ρητό «Ουδέν αρ' ην φίλτερον άλλο πατρίς» και πρόσθεσε ότι ο Χαράλαμπος Προδρόμου από τον Άγιο Αμβρόσιο «πότισε με το αίμα του τα χώματα της πατρίδας μας, θυσιαζόμενος υπέρ βωμών και εστιών».

«Τίποτα πιο αγαπημένο δεν είναι από την πατρίδα, προσφέροντας ότι πιο πολύτιμο, την ίδια του τη ζωή, ανιδιοτελώς, στο θυσιαστήριο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στέλνοντας αιώνια και πανανθρώπινα μηνύματα για την αγάπη προς την πατρίδα», πρόσθεσε.

Καλούμαστε να κρατήσουμε τη μνήμη του άσβεστη, είπε η κ. Αριστοτέλους, «και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το τεράστιο μέγεθος της θυσίας του».

Ανέφερε ότι «τα οστά του λεβέντη που κηδεύουμε σήμερα εντοπίστηκαν στις εκταφές που έγιναν στην περιοχή του Λευκονοίκου το 2022 και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, με βάση τις οποίες έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των οστών του».

«Μαζί μας βρίσκονται σήμερα συγγενείς των ηρώων μας, του Νίκου Βλάχου, του Γεώργιου Χριστοφή, του Μιχαήλ Κυπριανού και του Μηνά Παπαβασιλείου των οποίων τα οστά εντοπίστηκαν στον ίδιον ομαδικό τάφο μαζί με τον Χαράλαμπο Προδρόμου», πρόσθεσε.

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων είπε ότι «σε αυτούς τους ένδοξους ανθρώπους, της τόλμης και αρετής, αρμόζουν όλες οι τιμές και η απόδοση άπειρης ευγνωμοσύνης για τη θυσία τους».