Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σταδιακά κλείνουν οι εκκρεμότητες για την εφαρμογή της μεγαλεπήβολης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά την τελετή παράδοσης των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου-Νήσου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας

Σε εκεί χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «τόσο ο Δήμος Ιδαλίου όσο και οι κοινότητες που θα συνενωθούν, εργάζονται εντατικά και σε στενή συνεργασία, ώστε η μετάβαση στο νέο περιβάλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι κατά το δυνατό ομαλή».

Δήλωσε βέβαιος «ότι σκοπός όλων μας, του κεντρικού Κράτους αλλά και των Τοπικών Αρχών, είναι η γρήγορη προσαρμογή στις νέες συνθήκες και η στήριξη της μεταρρύθμισης, ώστε στο τέλος, να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πολίτες βελτιωμένες υπηρεσίες και εξυπηρέτηση σε τοπικό επίπεδο».

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών «η ένταξη των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου-Νήσου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας και από την 1η Ιουλίου στον νέο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, εκτιμάται ότι θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες του νέου Δήμου Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, που θα προκύψει από τη συνένωση του Δήμου Ιδαλίου και των Κοινοτήτων Πέρα Χωρίου, Νήσου, Αλάμπρας, Λυμπιών και Ποταμιάς».

Πρόσθεσε ότι «εφαρμόζοντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, προσφέρεται στους πολίτες καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης και, την ίδια στιγμή, διασφαλίζεται η εκτέλεση των αναγκαίων επεκτάσεων των δικτύων αποχέτευσης για ικανοποίηση των περιβαλλοντικών μας στόχων και της αναβάθμισης της δημόσιας υγείας».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ιωάννου είπε ότι «με την ένταξη των εν λόγω Συμβουλίων Αποχετεύσεων αρχικά στο αντίστοιχο Συμβούλιο Λευκωσίας και μετέπειτα στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, οργανισμοί σαφώς μεγαλύτεροι, με περισσότερη τεχνογνωσία, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω συνέργειες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ιδιαίτερα, σε σχέση με το υψηλό λειτουργικό κόστος των συστημάτων αποχέτευσης, μεταξύ άλλων, θα διευκολυνθεί η υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο τη μείωση των αποχετευτικών τελών και των τελών χρήσης».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε «τους μέχρι σήμερα Προέδρους των Συμβουλίων Αποχετεύσεων, τον Έπαρχο Λευκωσίας και τον Δήμαρχο Ιδαλίου, καθώς και τα μέλη των Συμβουλίων Αποχετεύσεων για το έργο τους που είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να παραδίδονται στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας δύο οικονομικά υγιείς οργανισμοί».