Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολεμος στη γαζα

Κραυγή αγωνίας για τους Παλαιστινίους της Γάζας, αντανακλούν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλήσει ευθέως για την ανάγκη ενίσχυσης των πιέσεων προς την Κυβέρνηση του Ισραήλ, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες αναστροφής της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 70% των Παλαιστινίων είναι αντιμέτωποι με την πείνα, ενώ στη Γάζα υπάρχει ένα μπάνιο για την κάλυψη των αναγκών πεντέμισι χιλιάδων ανθρώπων και μια τουαλέτα για κάθε 888 ανθρώπους.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοσέπ Μπορέλ, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, αργά τη νύχτα, είπε ότι ασκούνται ήδη πιέσεις προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη Γάζα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ζήτησε διεύρυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους της Γάζας, καλώντας το Ισραήλ να ανταποκριθεί, ενώ σημείωσε ότι πιέσεις προς την Κυβέρνηση Νετανιάχου, έχουν ασκηθεί και από τη Γερμανία, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπορέλ είπε ότι ο ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο θα πρέπει να ενισχυθεί, ενώ υπέδειξε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποδεχθεί και την αποστολή βοήθειας από τη ξηρά.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπήρξε πολιτική απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε αριθμό Ισραηλινών εποίκων, ενώ συζητήθηκε η επιβολή κυρώσεων κατά της Χαμάς, με παράλληλη υπόδειξη για άμεση απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.