Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να βρεθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι δύο εν αργία μοναχοί της ιεράς μονής του Οσίου Αββακούμ.

Σε δηλώσεις εκ μέρους της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου, ο Βίκτωρας Στέλιου ανέφερε πως οι καταθέσεις των δύο μοναχών θα ληφθούν σύντομα και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει ακόμη και στο ίδιο το μοναστήρι.

«Αυτή την στιγμή, μετά την απόφαση που έχει εκδοθεί από το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, η διαδικασία βρίσκεται στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει ξεκινήσει πλέον τις διαδικασίες και στη συνέχεια, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της θα φέρει το πόρισμα ενώπιον του 6μελούς συνοδικού δικαστηρίου. Εκεί το Δικαστήριο θα κάνει τις δικές του εργασίες με βάση το πόρισμα, για να πάρει την τελική απόφαση. Η ανακριτική επιτροπή ενεργεί με τον τρόπο που η ίδια κρίνει σωστό και αυτό σημαίνει πως οι δύο μοναχοί ενδεχομένως να δώσουν κατάθεση, όπου η Επιτροπή κρίνει, είτε στη Λευκωσία, είτε και επί τόπου στη Μονή», επισήμανε ο κ. Στέλιου.

Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όμως ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό και αν είναι δυνατόν πριν το Πάσχα», ανέφερε ο κ. Στέλιου.

Στο αρχηγείο για το βίντεο

Λίγο πριν από το μεσημέρι την πύλη του Αρχηγείου Αστυνομίας πέρασε ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, ο οποίος και έδωσε κατάθεση σχετικά με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας με πρωταγωνιστές τον ίδιο και μια γυναίκα, και την αντιπαράθεση που προέκυψε ως προς την αυθεντικότητά του.

Ο Αρχιμανδρίτης ανακρίθηκε ως ύποπτος για ξυλοδαρμό, από ανακριτές της υποδιεύθυνσης διαχείρισης υποθέσεων ευάλωτων προσώπων.

Η γυναίκα που παρουσιάζεται στο βίντεο ήδη έχει αναφέρει, τόσο σε κατάθεσή της όσο και με δημόσια ανάρτηση, πως δεν έχει παράπονο από τον Αρχιμανδρίτη, ούτε και έχει προβεί σε καταγγελία.

Για το περιστατικό έχει ήδη δώσει κατάθεση στους ανακριτές ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης αναμένεται τις επόμενες μέρες να σταλεί  στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Επί τω έργω και οι ποινικοί ανακριτές

Δουλειά έπιασαν και οι δυο ποινικοί ανακριτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα είχαν τις πρώτες συναντήσεις με πρόσωπα που κλήθηκαν να απαντήσουν για τα όσα γνωρίζουν γύρω από την πιθανή παρουσία αστυνομικών εκτός υπηρεσίας στη μονή.

Πληροφορίες που ήδη μετέδωσε ο ΑΝΤ1, θέλουν να βρίσκονται στη λίστα που ετοίμασαν οι ποινικοί ανακριτές τουλάχιστον τέσσερις υπεύθυνοι υπηρεσιών, στις οποίες υπηρετούν αστυνομικοί που πιθανόν να ήταν παρόντες στη μονή, ενώ δεν αποκλείεται, όπως έλεγε αστυνομική πηγή στον ΑΝΤ1, ενώπιον των ποινικών ανακριτών να βρεθούν και πρόσωπα που ίσως έδωσαν σχετικές οδηγίες το συγκεκριμένο βράδυ.