Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτυ

Την αύξηση κατά 5 δις ευρώ του ανώτατου όριου χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility - EPF), με το επιπρόσθετο αυτό ποσό να δεσμεύεται ειδικά για τη στήριξη στην Ουκρανία μέσω του ειδικού ταμείου βοήθειας για τη χώρα, επικύρωσαν και επίσημα τη Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία έχει στόχο να στηρίξει τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με την παροχή τόσο θανατηφόρου αλλά και μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το ταμείο θα συμπληρώνει τις διμερείς προσπάθειες των κρατών μελών και θα εστιάζει στην αύξηση της κοινής προμήθειας από την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ και της Νορβηγίας.

«Η ΕΕ ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Το Ταμείο Βοήθειας για την Ουκρανία μετατρέπει τα λόγια μας σε πράξη» ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η απόφαση περιλαμβάνει ακόμα τη βελτίωση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του EPF ώστε να καταστούν πιο βιώσιμοι και κατάλληλοι για τις νέες διεθνείς συνθήκες. Οι ανανεωμένοι κανόνες βασίζονται σε ήδη λειτουργικές εθνικές διαδικασίες προμηθείων, καθώς και σε υφιστάμενες συμβάσεις - πλαίσιο.

Προβλέπεται, τέλος, ο περιορισμός των επιστροφών για δωρεές από κράτη μέλη (από αποθέματα, ή μέσω μονομερών ή κοινών αγορών εξοπλισμού) μετά από μια μεταβατική περίοδο.

Μετά τη σημερινή απόφαση, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για τον EPF για την περίοδο 2021 - 2027 θα ανέρχεται πλέον στα 17 δις ευρώ.