Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με βασικό στόχο την εξομάλυνση των διαφόρων Παρισιού και Βερολίνου σε ζητήματα όπως η αποστολή στην Ουκρανία χερσαίων στρατευμάτων αλλά και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συναντιούνται σήμερα στο Βερολίνο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενώ παρών θα είναι και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

«Η παρέμβαση της Βαρσοβίας είναι ευπρόσδεκτη», υπογραμμίζει στην γαλλική εφημερίδα Figaro ο Νίκο Λάντζ, ερευνητής στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, σημειώνοντας ότι ο Τουσκ «πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι συνηθισμένος να συνδυάζει αντικρουόμενα συμφέροντα και είναι ικανός να κατευνάσει τις διαφορές». Ο ίδιος θεωρεί τη σύνοδο των τριών «ένα καλό σημάδι, που δείχνει, ότι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και ότι τα λάθη ίσως διορθώνονται».

Ανάλογη «αισιοδοξία» εξέφρασε και ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικορσκι «για το τι μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτή η τριμερής σύνοδος κορυφής», σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France.

Οι τρεις ηγέτες πρέπει εξάλλου να εξομαλύνουν τις διάφορες τους πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Μαρτίου, σημειώνει η Figaro επισημαίνοντας τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου από τον Γερμανό Καγκελάριο. Στην ίδια εφημερίδα ο Γιάκομπ Ρος αναλυτής του γερμανικού think tank DGAP, αναφέρει, ότι «είχαν γίνει συζητήσεις, αλλά ο καγκελάριος είχε επιμείνει, ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν».