Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει μέχρι στιγμής πέντε άτομα στην Κύπρο στο πλαίσιο της επιχειρησιακής στήριξης για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, ανέφερε το μεσημέρι στην ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Όσον αφορά τι κάνουμε επί του εδάφους, έχουμε στείλει τρεις ειδικούς σε θέματα πολιτικής προστασίας, έναν αξιωματικό - σύνδεσμο και έναν ειδικό σε θέματα μεταφορών», δήλωσε ο Μπαλάς Ουζβάρι, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι πέντε αυτοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται στην Κύπρο «στηρίζοντας την επιχειρησιακή πλευρά των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε, προσθέτοντας πως όπως είπε την Τρίτη η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, «εξετάζουμε την αποστολή επιπρόσθετης βοήθειας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ».

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ, τα κράτη μέλη είναι αυτά που ανταποκρίνονται σε αιτήματα για παροχή βοήθειας. Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, εξήγησε, προωθούνται αιτήματα για βοήθεια, η οποία συλλέγεται από δωρητές, και στη συνέχεια διανέμεται μέσω της Κομισιόν.

Ο κ. Ουζβάρι πρόσθεσε πως ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές, για παράδειγμα από την Κύπρο, η οποία ζήτησε ιατρικό εξοπλισμό, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ζήτησε ιατρικούς εμπειρογνώμονες, καθώς και τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο που ζήτησαν μονάδες αντίστροφης όσμωσης. Το τελευταίο αίτημα, όπως είπε, ήρθε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και εξετάζεται.