Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αύριο το πρωί συνέρχεται το εξαμελές εκκλησιαστικό δικαστήριο της Ιεράς Συνόδου, για να κρίνει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα «ιερά» σκάνδαλα της μονής του Οσίου Αββακούμ, με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου απάντησε στις πληροφορίες που τον ήθελαν να βρισκόταν στην Μονή την Τρίτη 5 Μαρτίου, τονίζοντας πως ο ίδιος βρισκόταν στη Μητρόπολή Ταμασού και Ορεινής όπου γινόταν η εξέταση των μοναχών και εμπλεκόμενων από το εκκλησιαστικό δικαστήριο της Μητρόπολης. 

Όπως ο κ. Χρίστου ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, η παρουσία του στη Μητρόπολη Ταμασού έγινε υπό την ιδιότητά του ως μέλος της θρονικής επιτροπής η οποία ασχολείται με τα της λειτουργίας της Μητρόπολης. Ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει κατά πόσον το ποσό που μεταφέρθηκε είναι όντως 800.000 ευρώ. Όπως είπε τα χρήματα καταμετρήθηκαν και κρατήθηκαν ως τεκμήριο ενώ για απαντήσεις σε άλλα ερωτήματα παρέπεμψε στην Μητρόπολη.

Αύριο το πρωί το εκκλησιαστικό δικαστήριο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Γιάννης Αντωνιάδης, ενώπιον του εκκλησιαστικού δικαστηρίου αύριο το πρωί θα τεθούν τόσο τα οικονομικής φύσεως ζητήματα, όσο και τα ηθικής φύσεως.

Ακόμα ενώπιον του εκκλησιαστικού δικαστηρίου θα κληθούν μάρτυρες κατηγορίας, αλλά θα δοθεί και η ευκαιρία στους κατηγορούμενους να εκφράσουν τις θέσεις του.

Στόχος του Δικαστηρίου της Ιεράς Συνόδου είναι να ανακοινώσει την απόφασή του πριν το Πάσχα για να υπάρξει θεραπεία σε ένα μείζον εκκλησιαστικό ζήτημα, όπως αναφέρουν.

Ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπικής  ανέφερε ότι ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας.

Δύο ανακριτικές ομάδες στην αστυνομία

Από την πλευρά των αστυνομικών ερευών, δύο ανακριτικές ομάδες βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, για τη λήψη καταθέσεων και μαρτυρικού υλικού και τη συλλογή τεκμηρίων για στοιχειοθέτηση ποινικών αδικημάτων. Η μία ανακριτική ομάδα ανήκει στην υποδιεύθυνση διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος ενώ η δεύτερη στο ΤΑΕ Αρχηγείου.

Εξάλλου, οι δύο ανακριτικές ομάδες που διερευνούν τις σχετικές υποθέσεις, ολοκλήρωσαν τις λίστες των προσώπων που θα κληθούν να πουν όσα γνωρίζουν για το μοναστήρι. Στις λίστες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν περιληφθεί τα ονόματα περισσότερων από σαράντα προσώπων, ενώ δεν αποκλείεται αυτές να μεγαλώσουν περισσότερο, με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίζουν οι ανακριτές.

Κουκουλοφόροι, πολιτικό πρόσωπο, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας και εν ενέργεια αστυνομικοί, συνθέτουν το σκηνικό διαρροών και ψιθυρολογίας, για τα όσα πραγματικά συνέβησαν το βράδυ της πέμπτης Μαρτίου, στην ιερά μονή, στο Φτερικούδι, όταν αυτή έβαλε λουκέτο με οδηγίες του Μητροπολίτη Ταμασού.