Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εντός των επόμενων 24ωρων , και σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασίες, το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο καλείται να εξετάσει όλες τις πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης που εμπλέκει σε οικονομικής και ηθικής φύσεως σκάνδαλα, δύο μοναχούς της ιεράς μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Εξαίρεση από το Συνοδικό Δικαστήριο, ζήτησαν ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, οικείος Μητροπολίτης του μοναστηριού και με εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, λόγω της πνευματικής σχέσης που είχε με τα μέλη της αδελφότητας του Οσίου Αββακούμ.

Του Συνοδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος με μέλη τους Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιο και Κωνσταντίας Βασίλειο, και τους Επισκόπους Αμαθούντος Νικόλαο, Καρπασίας Χριστοφόρο και Αρσινόης Παγκράτιο, με τους δύο τελευταίους να έχουν αντικαταστήσει τους Μητροπολίτες Ταμασού και Μόρφου.

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου – Αρχιγραμματέας Ιεράς Συνόδου

«Βάσει των κανονισμών μέσα από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, θα κινηθεί η όλη διαδικασία. Ουδείς ανομολόγητος κρίνεται, αυτή είναι η βασική αρχή της Δικαιοσύνης, οπότε βάσει αυτού θα καλέσει όσους κρίνει η Επιτροπή, το Εξαμελές Δικαστήριο για να μαρτυρήσουν».

Επιδιωκόμενος στόχος η ολοκλήρωση των διαδικασιών αν είναι δυνατόν ακόμη και πριν από την Καθαρά Δευτέρα, έναρξη της Νηστείας της Σαρακοστής, για να αποφευχθεί ο περαιτέρω σκανδαλισμός των πιστών.

Χριστάκης Ευσταθίου – Εκπρόσωπος Ιεράς Αρχιεπισκοπής

«Ακούγονται αστρονομικά ποσά, περίεργες υποθέσεις και μένει άναυδος ο κόσμος. Το καλό είναι ότι εφόσον ξεκίνησαν οι διαδικασίες τόσο από το Συνοδικό όσο και από την Αστυνομία, να αναμένουμε να τεκμηριωθούν κιόλας για να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία.»

Πράματα και θάματα…

Η κοινωνία της Κύπρου τελεί υπό σοκ, καθώς συνεχίζεται η αποκάλυψη λεπτομερειών της υπόθεσης, που κλονίζει συθέμελα την Εκκλησία και δοκιμάζει την πίστη του χριστεπώνυμου πλήθους.

Η Μονή του Οσίου Αββακούμ είχε κερδίσει τους πιστούς της Κύπρου, οι οποίοι συνέρρεαν εκεί από κάθε γωνιά του νησιού, για να προσκυνήσουν, να προσευχηθούν και να βιώσουν και αυτοί το θαύμα.

Προσέφεραν, μάλιστα, και από το υστέρημά τους, υψηλά ποσά ως δωρεές.

Θεόδωρος Κυριακού – Θεολόγος

«Έπαιρναν, ζητούσαν λεφτά παραπάνω από όσα χρειάζονταν. Υπάρχει κόσμος που έκανε εισφορά 1000 ευρώ και ενώ τα έδωσε για την ανοικοδόμηση του μοναστηριού, δεν πήγαν προς τα εκεί και τώρα θέλουν τα λεφτά τους πίσω.»

Μια συγκλονιστική ιστορία για μια ηλικιωμένη συγχωριανή του μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο συγγραφέας Σωφρόνης Σωφρονίου.

Σωφρόνης Σωφρονίου – Συγγραφέας

«{…} κλαίγοντας, μας έλεγε πως δεν είχε να πληρώσει το ρεύμα. Γιατί; Στις αρχές του μήνα είχε δώσει 1000 ευρώ για να γραφτεί το όνομά της στους δωρητές του αγίου Αββακούμ, για την αποπεράτωση του καλλωπισμού του τάφου του, της είπαν. Την είχε προσεγγίσει μια παρατρεχάμενη της μονής. Τους είπε πως μπορούσε να δώσει τα μισά, επέμεναν πως μόνο με όλο το ποσό θα μπορούσαν να την μνημονεύουν. Με το που τα έδωσε, της ήρθε μήνυμα στο κινητό για να καταθέσει άλλα 4000 ευρώ, για να την προσθέσουν στην αναθηματική πλάκα με τους δωρητές. Την πήραν τηλέφωνο από τη μονή, την πίεζαν. Αν δεν βρισκόμασταν εμείς στην πορεία αυτού του περιστατικού, μπορεί και να τα έβρισκε τα λεφτά.»

Εμβρόντητο παραμένει και το Φτερικούδι, με τους κατοίκους να μην μπορούν να πιστέψουν τα όσα ακούγονται.

Μόδεστος Ιακώβου – Αν. Πρόεδρος Κ.Σ Φτερικουδιου

«Ο κόσμος είναι γεμάτος σκέψεις, θλίψη. Δεν πρέπει να πάνε χαμένα τόσα έργα που έγιναν με τους κόπους του κόσμου που άοκνα και αφιλοκερδώς νυχθημερόν δούλευαν».

Με διακριτικότητα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και η κυβέρνηση.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Πρέπει να αναμένουμε να δούμε που θα καταλήξουν οι έρευνες. Κι εμείς με όσα παρακολουθούμε, είναι πράγματα που μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν.»

Το ΑΚΕΛ, πάντως, ενέγραψε προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών θέμα με τίτλο «Η οικονομική εκμετάλλευση της πίστης και η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση».

Άριστος Δαμιανού – Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών

«Να κλείσουν και τα τελευταία παραθυράκια, που στην προκειμένη είναι καμαρόπορτα ώστε να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης η πίστη των ανθρώπων από συγκεκριμένους».

Και τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να προστατευθούν από αθέμιτες πρακτικές που οδηγούν σε εκμετάλλευση.