Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κάρολος ελληνική γραβάτα

Ο Βασιλιάς Κάρολος έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υπηρετεί «όσο καλύτερα μπορεί» στο πρώτο του ηχογραφημένο μήνυμα μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο. Το μήνυμα έχει ηχογραφηθεί για τον εορτασμό της Ημέρας της Κοινοπολιτείας και θα παιχτεί αργότερα στη λειτουργία για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Σε μια φωτογραφία, που τραβήχτηκε τη στιγμή της ηχογράφησης τον Φεβρουάριο, ο Βασιλιάς φαίνεται να κάθεται στο White Drawing Room στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Τα μάτια του φαίνονται λίγο κόκκινα.

Μιλώντας για τον ρόλο του ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, ο Βασιλιάς τόνισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει παρά την κακή του υγεία, λέγοντας: «Τις τελευταίες εβδομάδες, με συγκίνησαν βαθύτατα οι υπέροχες ευγενικές και στοχαστικές ευχές σας για την υγεία μου και εγώ σε ανταπόδοση μπορώ μόνο να συνεχίσω να σας υπηρετώ, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, σε όλη την Κοινοπολιτεία...

Η πίστη μου στις κοινές μας προσπάθειες και στις δυνατότητες του λαού μας παραμένει τόσο σίγουρη και ισχυρή όσο ποτέ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε όλη την Κοινοπολιτεία καθώς, μαζί, συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι ζωής»

Η διάγνωσή του με καρκίνο και η συνεχιζόμενη θεραπεία του δικαιολογούν μια μικρή αλλαγή στην εμφάνισή του, αναφέρει το Sky News. Πηγές του παλατιού συνεχίζουν να επιμένουν ότι είναι σε καλή διάθεση και αποφασισμένος να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερη δουλειά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ οι γιατροί τον προτρέπουν να μην ασκεί δημόσια καθήκοντα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην Ημέρα της Κοινοπολιτείας, μετά την περυσινή του «πρεμιέρα». Η Καμίλα θα είναι επικεφαλής της ομάδας των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας που θα παραστούν, μεταξύ άλλων και ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ. Αυτό δεν θα ισχύει και για τη σύζυγό του Κέιτ, η οποία απέχει επίσης από τη δημόσια ζωή, αφότου υποβλήθηκε σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Ο ετήσιος εορτασμός της Κοινοπολιτείας θα βασίζεται στο θέμα της ανθεκτικότητας, σε μια εποχή που η βασιλική οικογένεια έχει αντιμετωπίσει αυξημένο έλεγχο και φήμες λόγω προβλημάτων υγείας. Ο Βασιλιάς θα τονίσει στην ομιλία του πόσο απαραίτητη είναι η ενότητα για την οικογένεια των εθνών, λέγοντας: «Δεν μπορώ να πω αρκετά συχνά ότι με τη συνένωση δημιουργούμε τις καλύτερες ευκαιρίες για να βελτιώσουμε τον κόσμο μας και τις ζωές των ανθρώπων παντού». Σηματοδοτώντας τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Κοινοπολιτείας, ο Βασιλιάς φαίνεται επίσης να υπαινίσσεται ιστορικά ζητήματα που συνεχίζουν να προκαλούν διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων να απολογηθεί για τη δουλεία.

Στο μήνυμά του λέει, «πρέπει να εργαστούμε μαζί για να κατανοήσουμε ο ένας τις προοπτικές του άλλου, συμπεριλαμβανομένων των ανισοτήτων και των αδικιών που εξακολουθούν να αντηχούν μέχρι σήμερα. Πρέπει να βρούμε τρόπους θεραπείας και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον για να επιδιώξουμε λύσεις»

Μεταξύ των 2.000 προσκεκλημένων θα είναι η γενική γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Βαρόνη της Σκωτίας, η πρόεδρος της Μάλτας, υπουργοί Εξωτερικών, Επίτροποι, ανώτεροι πολιτικοί και αξιωματούχοι από όλη την Κοινοπολιτεία, θρησκευτικοί ηγέτες και μαθητές καθώς και νέοι από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: newsbomb.gr