Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αστυνομία με την οποία εξαγγέλλει εβδομάδα διαφώτισης και αστυνόμευσης με απώτερο στόχο τη μείωση των σοβαρών και θανάσιμων τραυματισμών σε οδικές τροχαίες συγκρούσεις και ευαισθητοποίηση των οδηγών και επιβατών αυτοκινήτων στη χρήση της ζώνης ασφαλείας, τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα, αλλά και στη χρήση παιδικών και ανυψωτικών καθισμάτων.

Οι παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι, θα ξεκινήσουν από αύριο Δευτέρα 11 Μαρτίου, 2024 και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου, 2024. Η συγκεκεριμένη εκστρατεία θα διεξάγεται παράλληλα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας ROADPOL.

Η ζώνη ασφαλείας παραμένει το πιο αποτελεσματικό χαρακτηριστικό ασφαλείας στα μηχανοκίνητα οχήματα. Σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων της τριετίας 2020 – 2022, ποσοστό 56,9% των νεκρών οδηγών και επιβατών οχημάτων δεν έφεραν ζώνη ασφάλειας. Επίσης, βάσει των διεθνών στατιστικών, ποσοστό 75% των προσώπων που εκτινάσσονται από το όχημα τους κατά το χρόνο μιας οδικής σύγκρουσης, χάνουν τη ζωή τους.

Με τη χρήση ζώνης ασφαλείας και παιδικών/ανυψωτικών καθισμάτων, μειώνεται ο κίνδυνος επαφής του ανθρώπινου σώματος με το εσωτερικό του αυτοκινήτου και ο κίνδυνος τραυματισμών.

Σε διεθνές επίπεδο, συστήνεται η χρήση συστημάτων συγκράτησης (ζώνες ασφαλείας, παιδικά και ανυψωτικά καθίσματα) ως ο καλύτερος τρόπος προστασίας έναντι της εκτίναξης από το όχημα.

Η Αστυνομία, αναφέρει η ανακοίνωση, παραμένει προσηλωμένη στην υπηρεσία της κοινωνίας με σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας του κοινού που διακινείται στο οδικό δίκτυο για την αποτροπή των θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων.