Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ

Στην ανανέωση της Navtex για συνέχιση, τουλάχιστον μέχρι τις οκτώ του Απρίλη, των γεωτρητικών εργασιών του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, προχώρησε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος τους τελευταίους μήνες διενεργεί γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου.

Η γεώτρηση πραγματοποιείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά σε περιοχή που εμπίπτει στη ζώνη ευθύνης για έρευνα και διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βάση των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, θα έπρεπε να αποταθεί στην αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανανέωση της οδηγίας δέσμευσης της περιοχής.

Κάτι το οποίο φυσικά δεν έπραξε η Άγκυρα, με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να προχωρεί στην έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλομένους με την οποία σημειώνει ότι πρόκειται για το αρμόδιο σταθμό έκδοσης οδηγιών για την συγκεκριμένη περιοχή.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, έσπευσε επίσης να χαρακτηρίσει ως άκυρη την οδηγία που εξέδωσε το ΚΣΕΔ για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας για την πραγματοποίησή στρατιωτικών γυμνασίων εντός της κυπριακής ζώνης ευθύνης.

Το Τουρκικό ερευνητικό Billim συνεχίζει επίσης τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των κατεχόμενων βόρειων ακτών της Κύπρου και της νότιας τουρκικής ακτογραμμής.