Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορεα

Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα και περίεργα κτίρια σε όλο τον κόσμο, τα οποία κάθε φορά που τα βλέπουμε απορούμε για το πώς είναι δυνατόν να μένουν ανεκμετάλλευτα.

Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το ξενοδοχείο Ryugyong, το οποίο βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, και πρόκειται για το μεγαλύτερο εγκαταλελειμμένο κτίριο στον κόσμο.

Έχει έκταση 360.000 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει συνολικά 105 ορόφους, ενώ η αξία του ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη κτίρια στον κόσμο και έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο εξουσίας στην Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, τα παρατσούκλια που το συνοδεύουν έχουν δημιουργήσει μια ανατριχιαστική αύρα γύρω από τη φήμη του.

Ορισμένα από αυτά είναι «Ξενοδοχείο του Θανάτου» ή «Ξενοδοχείο Φάντασμα».

Η ιστορία του χτισίματός του

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας άρχισε να το χτίζει ως συμβολική απάντηση, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στα φιλοδυτικά κτίρια στη Σιγκαπούρη.

Στη συνέχεια όμως, λόγω της τεράστιας δομής και του πολύ υψηλού κόστους, εγκαταλείφθηκε.

Συνολικά δαπανήθηκαν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, ένα νούμερο τεράστιο, ιδιαίτερα για μια πολύ φτωχή χώρα, όπως η Βόρεια Κορέα, όπου πολλοί πολίτες δεν έχουν καν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Τα δομικά προβλήματα φαινόταν να είναι πολλά και το 2007 όλα έδειχναν ότι το κτίριο θα παρέμενε για πάντα μια μεγάλη πυραμίδα από σκυρόδεμα και μέταλλο εντελώς ακατοίκητη.

Το 2008 η πολυεθνική Orascom, με έδρα την Αίγυπτο, άρχισε να εργάζεται ξανά πάνω σε αυτό, με στόχο την ολοκλήρωσή του.

Τοποθετήθηκαν παράθυρα, αλλά και κεραίες, ενώ ανακοινώθηκε πως το 2013 το ξενοδοχείο θα άνοιγε κανονικά με τη διαχείρισή του να αναλαμβάνει ο όμιλος Kempinski.

Κάτι τέτοιο, όμως, δε συνέβη ποτέ.

Η Kempinski αποχώρησε  από το πρότζεκτ και μέχρι σήμερα το Ryugyong παραμένει άδειο.

Πηγή: Τα Νέα