Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηφγφγψ

Πράματα και θάματα καταγγέλλονται για την Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι η οποία έκλεισε μετά τις σοβαρότατες αναφορές για  σκάνδαλα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Οι δικηγόροι των Μοναχών που φέρονται να εμπλέκονται καταγγέλλουν ότι τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς. Προστίθεται ότι οι δύο Μοναχοί που φέρονται να εμπλέκονται αρνούνται τη διάπραξη οποιονδήποτε αδικημάτων και ζητούν να κλητευθούν σε ακρόαση ενώπιον της Ιεράς Συνόδου ενώ ζητούν αναβολή της αυριανής ακροαματικής διαδικασίας.

Η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται εκτάκτως αύριο στις 10:00 το πρωί με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου ο οποίος σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Χριστάκη Ευσταθίου, την έχει συγκαλέσει και δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο «να ξεκαθαρίσει αυτή όλη η ιστορία που μας θλίβει και μας πονάει».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως οι καταγγελίες αφορούν θέματα ηθικής και σεξουαλικής φύσεως και οικονομικών επισφαλειών που μπορεί να αγγίζουν και τα όρια του σκανδάλου.

Όπως είπε, θα υπάρξει μαρτυρικό υλικό ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και δεν αποκλείεται να υπάρξει και πράξη καθαίρεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Αστυνομία δεν φαίνεται να έχει προς το παρόν εμπλακεί επίσημα στην όλη υπόθεση. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξετάσει η Ιερά Σύνοδος πιθανότατα όμως η υπόθεση θα πάρει και το δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού θα είναι σίγουρα ο εποπτεύον στην όλη ιστορία καθώς η μονή ανήκει στην Μητρόπολή του και όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, «είναι κοινωνός όλων αυτών των καταγγελιών και γι’ αυτό ήρθε σε συνεννόηση με τον Μακαριότατο».

Αναφορικά με την καταγγελία για το ψεύτικο μύρο τόνισε ότι, «είναι διάφορα πράγματα τα οποία σίγουρα δεν συνάδουν με το πνεύμα της ορθόδοξης παράδοσης. Αν στοιχειοθετείται πρόκειται για απάτη»

 

Δικηγόροι Μοναχών: Χαλκευμένα τα στοιχεία

Οι δικηγόροι του Ηγουμένου και των Μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Ανδριάνα Κλαϊδή και Νικόλαος Κουλούρης με ανακοίνωσή τους διαψεύδουν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για τα φερόμενα σκάνδαλα. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν ενώπιον του Μητροπολίτη Ησαϊα, είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς. Οι δικηγόροι με νέα ανακοίνωσή τους προσθέτουν ότι οι δύο Μοναχοί που φέρονται να εμπλέκονται αρνούνται τη διάπραξη οποιονδήποτε αδικημάτων, είτε εκκλησιαστικών ή και ποινικών αδικημάτων και ζητούν να κλητευθούν σε ακρόαση ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Στην ανακοίνωση καταγράφονται και τα ονόματα των Μοναχών τα οποία ωστόσο το ant1live επέλεξε να μην δημοσιεύσει.

Προστίθεται ακόμα ότι οι δύο Μοναχοί απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο, όπως προχωρήσουν και να εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες της εκκλησιαστικής ποινικής διαδικασίας αφού οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αδικήματα.

Όπως επισημαίνεται, πιθανή καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου ενώ απαίτησαν την αναβολή της αυριανής (08/03/2024) ακροαματικής διαδικασίας.

Όσα ανέφεραν οι δικηγόροι στην αρχική ανακοίνωση:

«Εκ μέρους του Ηγούμενου και των Μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου ανακοινώνονται τα εξής σε σχέση με δημοσιεύματα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αναφορικά με δήθεν οικονομικά σκάνδαλα που φέρονται να τελέστηκαν από δύο ιερωμένους της Ιεράς Μονής:

Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά. Ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού).

Από της ιδρύσεώς της η Ιερά Μονή, με μόνη οικονομική βοήθεια τις οικειοθελείς εισφορές των πιστών και με τις άοκνες δράσεις των μοναχών της, κατάφερε να εξωραϊσει και αναδείξει τον χώρο του τάφου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι που ήταν ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος, να ανακαινίσει τον ομώνυμο Ιερό Ναό, να κατασκευάσει Αρχονταρίκι, Αίθουσα Εκθέσεων, Γραφεία και κελιά Μοναχών, να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με πλακοστρώσεις, χώρο στάθμευσης και δεντροφυτεύσεις και να δρομολογήσει την κατασκευή Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου με ολοκλήρωση των αναγκαίων εκσκαφών και θεμελιώσεων.

Όλα τα ανωτέρω είναι ορατά στους χιλιάδες επισκέπτες της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ από της ιδρύσεώς της αποτελεί πνευματικό φάρο και τόπο γαλήνης και ψυχικής ανάτασης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς της Κύπρου.

Οι δικηγόροι της Ιεράς Μονής

Ανδριάνα Κλαϊδή

Νικόλαος Κουλούρης»