Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταεπ γενικο νοσοκομειο λευκωσιας ασθενοφορο

Γιατρός σε ενεργό εφημερία δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις τον ΤΑΕΠ, με αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν για ώρες στις Πρώτες Βοήθειες. 

Συγκεκριμένα, όπως λέχθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ασθενής, ο οποίος πήγε στις 3 το απόγευμα στο ΤΑΕΠ, εξετάστηκε την επόμενη στις 8 το πρωί. Η συγκεκριμένη γιατρός μπορεί να μην εμφανίζεται στο ΤΑΕΠ, αλλά αμείβεται 780 ευρώ για ενεργό εφημερία την ημέρα και 1.300 ευρώ για Κυριακές ή αργίες. 

Για το περιστατικό, άρχισε ήδη πειθαρχική έρευνα ο ΟΚΥΠΥ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ελέγχου ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Κύπρος Σταυρίδης. 

«Καταγράφει μια σειρά από προβλήματα. Αναμένουμε ότι ο ίδιος ο οργανισμός θα δώσει τις πειστικές απαντήσεις και θα λάβει τα αποτελεσματικά μέτρα που απαιτούνται», ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσης Παντελίδης. 

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε επίσης πως στο Τμήμα Μαγνητικού Τομογράφου του νοσοκομείου Λευκωσίας, εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 8 ασθενείς την ημέρα, με 57% εξ αυτών να εξυπηρετούνται το απόγευμα, όπου υπάρχουν υπερωρίες και επιδόματα.  Αντίστοιχοι τομογράφοι στον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε για σκοπούς σύγκρισης εξυπηρετούν 20-25 ασθενείς την ημέρα.  

Την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΟΚΥΠΥ τόνισαν οι βουλευτές. 

«Πρέπει να συμβάλουμε όλοι  στο να παραμείνει ο οργανισμός ένας βιώσιμος  οργανισμός  ακόμα και πέραν  της περιόδου  της κρατικής του στήριξης», ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά. 

«Αν είναι να δώσουμε παράταση και στο τέλος να μην επιβιώσουν τα δημοσιά νοσηλευτήρια  και να θέλουν και άλλοι παράταση που θα οδηγηθούμε», δήλωσε η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. 

Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη, με ανοιχτή  τους επιστολή οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, λένε όχι στην πρόταση του ΟΚΥΠΥ για την συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης θέτοντας σε νέες περιπέτειες  την εργασιακή ειρήνη στα δημόσια νοσηλευτήρια.