Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θξυδρ

Πράματα και θάματα αποκαλύπτει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών ευρημάτων είναι ότι ασθενείς παρέμειναν στο ΤΑΕΠ για 36 ώρες, ιατρικό προσωπικό λαμβάνει σε υπερωρίες ποσό μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο από τον μισθό του ενώ υπάρχει και περίπτωση εργαζόμενου που δούλευε υπερωρίες χωρίς να απασχολείται τις εργάσιμες ώρες.

Επισημαίνεται ακόμα ότι παρά την απόφαση του ΔΣ ΟΚΥπΥ από το 2022, δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι και την ημέρα ολοκλήρωσης του ελέγχου της Ελεγκτικής σύστημα καταγραφής εισόδου και εξόδου στα νοσηλευτήρια. 

Τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περιλαμβάνονται στην ειδική έκθεση με θέμα «Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - Κανονιστικός και Διαχειριστικός Έλεγχος για το έτος που έληξε στις 31.12.2022».  

Ο μισθός του έφθασε από τις €76.379 στις €307.378 

Σύμφωνα με την Ελεγκτική, σε αρκετές περιπτώσεις τα επιδόματα και οι υπερωρίες του προσωπικού υπερβαίνουν τη μηνιαία μισθοδοσία τους. Για παράδειγμα,γιατρός, Βοηθός Διευθυντής Κλινικής/Τμήματος, του οποίου ο μεικτός μισθός ανέρχεται στις 76.379 ευρώ λαμβάνει και επιδόματα ή/και υπερωρίες ύψους 230.999 ευρώ. Δηλαδή τα επιδόματα ή υπερωρίες που έλαβε ανήλθαν σε 302% του μισθού του. Το αποτέλεσμα ήταν ο μισθός του να φτάσει από τις €76.379 στις €307.378.

Μέχρι και 36 ώρες αναμονής στα ΤΑΕΠ 

Αρκετές αδυναμίες εντοπίζονται, όσον αφορά το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ): υπάρχει ελλιπής συμπλήρωση των ιατρικών εντύπων των ασθενών ενώ δεν καταγράφεται η ώρα εξέτασης από ιατρό, ούτε και η ώρα κλήσης του ειδικού γιατρού. 

«Ασθενείς προσήλθαν στο ΤΑΕΠ γύρω στα μεσάνυκτα και ανέμεναν εξέταση από εφημερεύοντα ειδικό ιατρό μέχρι τις 08:30 της επόμενης», όπως αναφέρει η Ελεγκτική. Την ίδια ώρα, όπως καταγράφεται «γιατροί δεν προσήλθαν στο ΤΑΕΠ, αλλά τους καταβλήθηκε επίδομα εφημερίας, το οποίο κυμαίνεται από 450-780 ευρώ ανά ημέρα». 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέταση του ασθενή γίνεται από ειδικευόμενους ιατρούς, που υπογράφουν εκ μέρους των γιατρών που εφημερεύουν, ενώ το επίδομα εφημερίας καταβλήθηκε στους ιατρούς «που προφανώς δεν παρουσιάστηκαν στο ΤΑΕΠ». 

Παράλληλα, υπήρξε περίπτωση όπου ο ασθενής παρέμεινε στο ΤΑΕΠ για 36 ώρες, με την Ελεγκτική να τονίζει ότι το διάστημα παραμονής μέχρι την απόλυση του ασθενή ή την εισαγωγή σε θάλαμο, κρίνεται ως αδικαιολόγητα υψηλό. 

Δούλευε υπερωρίες χωρίς... να απασχολείται τις εργάσιμες ώρες 

Διερευνώντας συγκεκριμένη καταγγελία, η Ελεγκτική διαπίστωσε ότι ιατρός που εργαζόταν υπερωριακά στα εξωτερικά ιατρεία «δεν απασχολείτο πλήρως κατά τις εργάσιμες ώρες». Όπως σημειώνεται «από έλεγχο στις απαιτήσεις που υπέβαλε η ιατρός για την περίοδο 1/1-31/3/2023, παρατηρήθηκε ότι στις πλείστες περιπτώσεις η ιατρός εξέταζε ένα μέχρι τρεις ασθενείς ανά μέρες.  

Όπως προστίθεται, σε περιπτώσεις που η εν λόγω ιατρός εφημέρευε και έπρεπε να παραμένει στο νοσοκομείο, 16 ασθενείς προσήλθαν στο ΤΑΕΠ μετά τις 15:00 και παρέμειναν σε αυτό στις 8:30 το πρωί της επόμενης ημέρας εν αναμονής εξέτασης από ιατρό της ίδιας ειδικότητας. «Σημειώνεται ότι η γιατρός αιτήθηκε και αποζημιώθηκε για τις πιο πάνω εφημερίες επιπλέον του μισθού της, με €780 σε καθημερινές και €1.310 ανά εφημερία». 

Η συγκεκριμένη ιατρός εργάζεται από το 2016 στην ίδια κλινική με στενό συγγενικό της πρόσωπο, χωρίς την απαραίτητη έγκριση του Υπουργικού, ενώ η υπηρεσιακή της αξιολόγηση υπογράφεται από το στενό συγγενικό της πρόσωπο και τον Εκτελεστικό Διευθυντή Διεύθυνσης Λευκωσίας. 

Αποζημίωση 7 ωρών για εξέταση 2 ωρών στο Ακτινολογικό  

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της Ελεγκτικής όσον αφορά το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου. 

Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε αναφορικά με την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού που εργάζεται στον Μαγνητικό τομογράφο διαπιστώθηκε ότι, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις η εξέταση ολοκληρώθηκε πριν τη λήξη της κανονικής ώρας εργασίας (15:00) και δεν ακολούθησε η διενέργεια άλλης εξέτασης παρόλο που υπήρχε περιθώριο, και στη συνέχεια διενεργήθηκαν υπερωριακά άλλες εξετάσεις με ώρα έναρξης πριν τις 15:00. 

Όσοι υπάλληλοι εργάζονται υπερωριακά στο Τμήμα, αποζημιώνονται με μια ώρα υπερωριακής απασχόλησης για κάθε ακτινοδιαγνωστική εξέταση. Από τις 148 εξετάσεις που έγιναν υπερωριακά τον Δεκέμβριο του 2022 «μόνο σε οκτώ από αυτές η εξέταση διήρκησε πέραν της μίας ώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εξέταση διήρκησε μόλις 4 ή 9 λεπτά και οι υπάλληλοι αποζημιώθηκαν με μια ολόκληρη ώρα».  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου ο χρόνος εξέτασης ήταν 2 ώρες και 4 λεπτά και η υπερωριακή αποζημίωση ήταν για 7 ώρες.  

Όπως προστίθεται, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται η παράνομη ιδιωτική απασχόληση τριών προσώπων, η μη ορθή παρακολούθηση του ελευθέρου χρόνου που παραχωρείται για υπερωριακή απασχόληση μεταξύ 15:00-17:00. 

Διαφορές στην αξία των αποθεμάτων φαρμάκων και αναλωσίμων

Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται στην αξία των αποθεμάτων φαρμάκων και αναλωσίμων, οι οποίες «οφείλονται στην μη ορθή χρήση του μηχανογραφικού συστήματος, αφού το απόθεμα όταν χρησιμοποιηθεί από τους θαλάμους/ κλινικές δεν διαγράφεται από το μηχανογραφικό σύστημα».  

Όπως καταγράφεται υπήρξε διαφορά στην αξία του αποθέματος φαρμάκων στο μηχανογραφικό σύστημα SAP στις 31.12.2021 και στην αξία του αποθέματος κατά την ετήσια καταμέτρηση ύψους €8.309.792 ενώ η ανάλογη διαφορά για τα αναλώσιμα ήταν στο τεράστιο ποσό των €59.685.459.

Η Ελεγκτική θεωρεί ότι η τεράστια διαφορά στην αξία των αποθεμάτων φαρμάκων και αναλωσίμων θα πρέπει να προβληματίσει τον Οργανισμό. Ως αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθείται, δυσχεραίνεται η αποτελεσματική.

-Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.