Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ελεύθερος με προεδρική χάρη ο 82χρονος που πυροβόλησε 67χρονο διαρρήκτη όταν μπήκε στην αυλή του για να κλέψει καλώδια.

Η χάρη του δόθηκε λόγω της ηλικίας αλλά και των θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζει καθώς, όπως έγινε γνωστό, δεν θα μπορούσε να φυλακιστεί με τους όρους που φυλακίζονται οι κρατούμενοι συνήθως.

Η οδηγία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την απονομή προεδρικής χάρης έχει ήδη σταλεί προς το αρμόδιο τμήμα, σον Γενικό Εισαγγελέα, και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε ο 82χρονος στο δικαστήριο, δεν ήταν σκοπός του να πυροβολήσει τον διαρρήκτη, αλλά το έκανε για να τον τρομάξει και να φύγει. Ο 67χρονος είχε τότε τραυματιστεί και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε στον 82χρονο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης δυόμισι χρόνων στην κατηγορία των πράξεων που σκοπεύουν πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και ποινή ενός χρόνου στο αδίκημα της μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου και όπως αυτό κατασχεθεί, με τις ποινές να συντρέχουν.

Στην απόφαση αναφέρθηκε ότι ο καταδικασθείς θα πρέπει να εκτίσει κανονικά την ποινή αφού η χρήση όπλου και η σωματική βλάβη που προκλήθηκε σε έναν άλλο άνθρωπο είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11 Ιουνίου του 2023 στο χωριό Άλασσα της Επαρχίας Λεμεσού

Στο άκουσμα της ποινής τα συγγενικά πρόσωπα του κατηγορούμενου φανερά συγκινημένοι ξέσπασαν σε κλάματα.

Πότε αντιδρούμε όταν κάποιος κλέβει την περιουσία μας

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Δικηγόρος, Χρήστος Κληρίδης είπε ότι κατά την γνώμη του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σωστά ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά. Ανέφερε μεταξύ άλλων πότε αντιδράμε όταν κάποιος κλέβει την περιουσία μας.

Συγκεκριμένα ο ίδιος θεωρεί δυσανάλογη την ποινή που επιβλήθηκε στον 82χρονο αναφέροντας ότι, «εδώ έχουμε δύο αγαθά τα οποία πρέπει να προστατέψουμε. Από την μία είναι το αυξανόμενο πρόβλημα τον κλοπών και των διαρρήξεων. Από την άλλη είχαμε μια περίπτωση που δεν συμβαίνει συχνά, κάποιου γέροντα 82 ετών ο οποίος κάτω από τον φόβο ότι εισήλθαν στο χώρο της οικίας του, τραυμάτισε με το κυνηγετικό όπλο τον επεμβασία».

Όσον αφορά το πως αντιδρά κάποιος όταν κάποιος κλέβει την περιουσία του είπε πως, «ο νόμος λέει ότι σε καμία περίπτωση η άσκηση βίας να είναι πέραν της απαραίτητης για να αποφευχθεί η άσκηση του άλλου εγκλήματος», ανέφερε.

Σημείωσε ότι σίγουρα η χρήση του όπλου θεωρείται υπερβολική και είναι εξάλλου γι’ αυτό που καταδικάστηκε.

«Θα αντιδράσεις με την ανάλογη βία. Εφόσον είναι άοπλοι θα αντιδράσεις και θα αντισταθείς και εσύ με τις δυνατότητες τις οποίες έχεις», σημείωσε.

Όσα ανέφερε ο κ. Κληρίδης στον ΑΝΤ1: