Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Αίσια ήταν η κατάληξη για τον 22χρονο Δάτη Καλαλή, φοιτητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την μητέρα του, που έμειναν χωρίς σπίτι. Η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας χθες έθεσε σε δράση το αρμόδιο Υφυπουργείο.  

Ο Δάτης μίλησε στον ΑΝΤ1 και στο Μέρα Μεσημέρι, περιγράφοντας την ιστορία του. Ο 22χρονος ιρανικής καταγωγής, έφτασε στην Κύπρο μαζί με τους γονείς του το 2011, όταν ήταν μόλις 9 χρονών.  

Εδώ και έξι χρόνια, από το 2018 έχει λάβει την κυπριακή υπηκοότητα λόγω τιμητικής διάκρισης.  

«Μου έδωσαν την κυπριακή υπηκοότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, λόγω του γεγονότος ότι είχα εξασφαλίσει μετάλλια για την Κύπρο σε διεθνείς μαθηματικές Ολυμπιάδες. Έτσι αποφασίστηκε επί του Υπουργικού να μου παραχωρηθεί τιμητικά η υπηκοότητα», εξηγεί. 

Ο 22χρονος βρίσκεται στο τρίτο έτος των σπουδών του, ενώ έχει ήδη αποφασίσει την ειδικότητα που θέλει να ακολουθήσει.  

Θετικές εξελίξεις... 

«Περάσαμε πάρα πολλές δυσκολίες αυτά τα χρόνια, και καταντήσαμε σε αυτό το σημείο που ήταν να μείνουμε άστεγοι», ανέφερε.  

Μετά την δημοσιοποίηση της ιστορίας του, υπήρξε θετική ανταπόκριση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ μαζί του επικοινώνησε και ο Μητροπολίτης Κύκκου-Τυλληρίας Νικηφόρος. «Θα συναντηθούμε μάλλον αργότερα σήμερα μαζί του. Είπαμε θα με βοηθήσουν στο θέμα του διαμερίσματος».  

Όπως εξήγησε ο 22χρονος, το Υφυπουργείο υποσχέθηκε την κάλυψη του «ντεπόζιτου», όταν βρεθεί νέο διαμέρισμα, ενώ χθες το Γραφείο Ευημερίας έδωσε στην οικογένεια ένα ποσό για το πρώτο ενοίκιο.΄ 

Παράλληλα, η Υφυπουργός Πρόνοιας αποφάσισε όπως επισπευσθεί η εξέταση της αίτησης της μητέρας του Δάτη για ΕΕΕ.  Την ίδια ώρα, γίνονται προσπάθειες για εύρεση εργασίας στην μητέρα. «Ακόμη δεν έχει βρει δουλειά. Έστειλαν ξανά από το γραφείο εργασίας κάποιες θέσεις. Επικοινωνήσαμε με κάποιες θέσεις, ακόμη δεν μας απάντησαν».  

Πρόταση για δουλειά δέχθηκε και ο ίδιος, από ιδιωτικό νοσοκομείο, για τη θέση του βοηθού νοσηλευτή. Μάλιστα, η πρώτη μέρα στη δουλειά θα είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο.