Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρακολουθησεις

Σοβαρά οικονομικά μέτρα λαμβάνει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, βετεράνο της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών που σχετίζεται με το γνωστό στην Κύπρο μαύρο βαν, καθώς και άλλων προσώπων και εταιρειών που παράγουν και διαθέτουν λογισμικά παρακολούθησης.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι ο πολλαπλασιασμός και η κακή χρήση λογισμικών παρακολούθησης εγκυμονούν αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξένοι παράγοντες έχουν κάνει κατάχρηση αυτού του λoγισμικού, εννοώντας το predator, για να επιτρέψουν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να στοχεύσουν αντιφρονούντες παγκοσμίως για καταστολή και αντίποινα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η εταιρεία ανέπτυξε και πούλησε τεχνολογία spyware που παγίδευσε Αμερικανούς πολίτες, αλλά και εξήγαγε το Predator προς αυταρχικά καθεστώτα στον πλανήτη.

Πέντε οντότητες που συνδέονται με την κοινοπραξία, εγγεγραμμένες θα βρεθούν επίσης υπό καθεστώς κυρώσεων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει από πέρυσι ελέγχους εξαγωγών σε τέσσερις από τις εταιρείες.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης τη Sara Aleksandra Fayssal Hamou, η οποία περιγράφεται στα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ως ειδικός σε εταιρείες off-shoring παρέχοντας διοικητικές υπηρεσίες στην Κοινοπραξία Intellexa, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης χώρων γραφείων στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

  • Από την ίδρυσή της το 2019 η Intellexa Consortium έχει εργαστεί ως εταιρεία πώλησης μιας σειράς από επιθετικές εταιρείες που εμπορεύονται spyware και εργαλεία παρακολούθησης με στόχο μεγάλες εκστρατείες παρακολούθησης. 
  • Η  Intellexa Consortium έχει παγκόσμια βάση πελατών.
  • Το Predator έχει αναπτυχθεί από ξένους φορείς σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσουν Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και άλλους.