Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πρασινη οικο

Πονοκέφαλο στους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις προκάλεσε, με το που ανακοινώθηκε, η πράσινη φορολογία, η οποία θα επιφέρει αυξήσεις στα καύσιμα, το νερό και τη διαμονή στα ξενοδοχεία εντός των επόμενων μηνών.

Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση, δεν διασκέδασαν όπως φαίνεται τις ανησυχίες, με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών να τονίζει οτι οι αντοχές των καταναλωτών έχουν εξαντληθεί.

«Ακόμη και η παραμικρή αύξηση θα δυσκολέψει πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Το θέμα δεν είναι αν θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής 100 ευρώ το χρόνο ή 150. Το θέμα είναι οτι ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί και δεν αντέχει άλλο» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το 2024 το κράτος θα εισπράξει περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ, από τις νέες φορολογίες. Το μεγαλύτερο ποσό και συγκεκριμένα 52 εκατομμύρια ευρώ, θα προέρχεται από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, στα 5 σεντ το λίτρο για τα καύσιμα κίνησης για ιδιωτικά οχήματα και εταιρικά αυτοκίνητα.

Άλλα 13 εκατομμύρια ευρώ θα προκύψουν από την αύξηση 7 σεντ το λίτρο στα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την παραγωγή των προιόντων τους. Κατά 1 σεντ το κυβικό θα αυξηθεί η κατανάλωση νερού, ενώ ένα τέλος της τάξης των 2,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση θα επιβληθεί και στις διαμονές στα ξενοδοχεία.

Στις τάξεις των ξενοδόχων το τέλος των 2,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση προκάλεσε προβληματισμό, με τον ΠΑΣΥΞΕ να εκφράζει την ανησυχία του για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις κρατήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε πως «η πρόθεση είναι να είναι φορολογικά ουδέτερη η μεταρρύθμιση» και πρόσθεσε ότι «θα τα επιστρέψουν πίσω με κάποια αντισταθμιστικά μέτρα και χορηγίες ή με κάποια μορφή επανεπένδυσης των χρημάτων αυτών σε δράσεις και ενέργειες που θα μειώνουν το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον.»

Η επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού υπολογίζεται στα 121 ευρώ για το 2024, που δεν θα είναι το τέλος του δρόμου όμως, καθώς θα υπάρξουν κλιμακωτές αυξήσεις το 2025 και το 2026.

Προ των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ, που χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την ανάγκη άμεσης λήψης γενναίων αντισταθμιστικών μέτρων που να απευθύνονται κυρίως στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Η άντληση εσόδων από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, μπορεί να συμβάλει προς αυ΄τη την κατέυθυνση, τονίζει το ΑΚΕΛ.