Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσιμα

Ανησυχίες για τη νέα πράσινη φορολογία στα καύσιμα, που υπολογίζεται να επιβληθεί αρχές του 2024, εξέφρασαν σήμερα οι  βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

Οι βουλευτές, τόνισαν πως ο κόσμος έχει γονατίσει από την ακρίβεια αυτή την περίοδο και οι ώμοι του φορολογούμενου δεν μπορούν να αντέξουν άλλες φορολογίες.

Κυριάκος Χατζηγιάννης – Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας

«Είναι στις αντοχές του Κύπριου πολίτη να δεχθεί  άλλη μια φορολογία  στο όνομα επί του προκειμένου  της πράσινης μετάβασης  χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα, αποτέλεσμα εννοώ ως προς της εκπλήρωση των στόχων της πράσινης μετάβασης»

Όπως εξήγησε, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή της πράσινης φορολογίας περιλαμβάνεται στα ορόσημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα οποία δεσμεύτ\ηκε η Δημοκρατία και δεν μπορεί να μην υλοποιηθεί.

Κώστας Κώστα – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Εμείς θεωρούμε ότι η πράσινη φορολογία αυτή τη στιγμή που η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια  έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις  είναι πραγματικά το κερασάκι στην Τούρτα η κυβέρνηση πρέπει να αποταθεί άμεσα στην ΕΕ και να ζητήσει αναστολή»

Ηλίας Μυριάνθους – Βουλευτής ΕΔΕΚ

«Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος  μέσα και από μια γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση  η επιβάρυνση που θα επιβληθεί στους πολίτες να είναι μηδενική»

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να αναφέρει το μέγεθος της επιβάρυνσης που θα έχουν τα νοικοκυριά από τη νέα φορολογία, ούτε και τις ελαφρύνσεις που θα τύχουν οι καταναλωτές στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων. Και τα δυο εξετάζονται από το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η πράσινη φορολογία αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των ρύπων κατά 12%, για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει πρόστιμα  εκατομμυρίων ευρώ.