Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές της Βρετανίας με έμπιστους σε θέματα άμυνας να επισημαίνουν ότι τα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, την ημέρα που άλλαξε ο κόσμος με τις ΗΠΑ με μετρούν τις πληγές τους.

Σύμβουλοι της κυβέρνησης του Λονδίνου προειδοποιούν ότι ο πόλεμος  στη Γάζα έχει χρησιμοποιηθεί ως «διαφήμιση στρατολόγησης» από τρομοκρατικές ομάδες.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος συντονισμένης τρομοκρατικής δράσης από ομάδες εξτρεμιστών ή ενός «μοναχικού λύκου».

Βρετανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο αύξησης της εξτρεμιστικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα για τον μουσουλμανικό κόσμο, ο οποίος αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.

Βουλευτής που είναι ενήμερος για το επικίνδυνο κλίμα που επικρατεί στη γηραιά αλβιώνα καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, δήλωσε πριν λίγες ώρες στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail:

«Το επίπεδο της εξτρεμιστικής ρητορικής είναι εκτός κλίμακας. Αυτό είναι κάτι που συνεχώς διογκώνεται. Είναι όπως τότε που έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι το 2001 στις ΗΠΑ, που υπήρξε μεγάλο μίσος».

Η προειδοποίηση των συμβούλου σε θέματα ασφάλειας υπό καθεστώς ανωνυμίας έρχεται στον απόηχο της ομιλίας του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν «δυνάμεις» που είναι έτοιμες να διαλύσουν τη χώρα με την «μισητή ιδεολογική τους ατζέντα».

Στην ομιλία του την 1η Μαρτίου, ο Σούνακ τόνισε πως οι ισλαμιστές εξτρεμιστές και οι ακροδεξιοί προσπαθούν απεγνωσμένα να φέρουν σε ρήξη τους Βρετανούς μεταξύ τους. Ο ίδιος προέτρεψε ακόμη τη Βρετανία «να υπερασπιστεί τις κοινές της αξίες».

«Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές και οι ακροδεξιές ομάδες διαδίδουν ένα δηλητήριο: αυτό το δηλητήριο είναι ο εξτρεμισμός», υπογράμμισε ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ προσθέτοντας ότι «η κατάσταση αυτή στόχο έχει να μας στερήσει την εμπιστοσύνη μας για τη χώρα μας και το κοινό μας μέλλον».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπερτ Τζένρικ επιβεβαίωσε σήμερα ότι «η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας» για να αντιμετωπίσουν το «καρκίνωμα του ισλαμιστικού εξτρεμισμού».

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην κυριακάτικη εφημερίδα Mail: «Παρά την άνοδο της ακροδεξιάς δραστηριότητας, η απειλή εξακολουθεί να προέρχεται σε συντριπτική πλειοψηφία από τους ισλαμιστές».

Ριζοσπαστικοποίηση των γενεών

Ένας άλλος γνώστης των θεμάτων ασφαλείας υποστήριξε επίσης ότι, εκτός από τον κίνδυνο μιας άμεσης επίθεσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος μεσοπρόθεσμα για την «ριζοσπαστικοποίηση των γενεών».

Αξιωματούχοι ασφαλείας φέρεται να έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Λονδίνου ότι, οι νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι είναι ιδιαίτερα ευεπίφοροι για να παρασυρθούν από τον εξτρεμισμό μετά τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα και την απάντηση του Ισραήλ.

Πηγή: protothema.gr