Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γρηγόρης Αυξεντίου.

Τελέστηκε το πρωί στο Μαχαιρά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Η θυσία του κατέχει περίοπτη θέση στην Ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και του Ελληνισμού ευρύτερα, τόνισε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως μας υποδεικνύει και την υποχρέωση που έχουμε, να φανούμε άξιοι συνεχιστές του δρόμου που έχει χαράξει, και του δρόμου που οδηγεί στην ελευθερία.

67 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα, από την ηρωική θυσία το Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ήταν 3 Μαρτίου 1957 όταν ο Ζήδρος διέταξε τους συντρόφους του να εξέλθουν του περικυκλωμένου από τους Βρετανούς αποικιοκράτες κρησφύγετου στα βουνά του Μαχαιρά, και μετά από σκληρή μάχη και μη μπορώντας να τον αντιμετωπίσουν, τον έκαψαν ζωντανό.

Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Υπαρχηγού της θρυλικής ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, τελέστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου.

Παρέστησαν αρχηγοί κομμάτων, ο πρέσβης της Ελλάδος, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, συναγωνιστές του Σταυραετού του Μαχαιρά, αγωνιστές της ΕΟΚΑ, αστυνομία και πλήθος κόσμου. Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νίκος Χριστοδουλίδης – Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Και, δικαίως, η θυσία του Αυξεντίου κατέχει περίοπτη θέση στην Ιστορία της πατρίδας μας, αλλά και του Ελληνισμού ευρύτερα. Ήταν, εξάλλου, μια συνειδητή πράξη ηρωισμού που μας κάνει δικαιωματικά περήφανους, αλλά την ίδια ώρα μάς υποδεικνύει την υποχρέωση που έχουμε ώστε κατ’ ελάχιστον να φανούμε άξιοι συνεχιστές του δρόμου που έχει χαράξει. Του δρόμου που οδηγεί στο οικουμενικό ιδεώδες της ελευθερίας».

Μετά το πέρας του μνημόσυνου, τελέστηκε τρισάγιο στον τόπο θυσίας του ήρωα και αναπάρασταση στο κρησφύγετο της ιστορικής μάχης του Μαχαιρά, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων.

Αννίτα Δημητρίου – Πρόεδρος Βουλής & πρόεδρος ΔΗΣΥ

«Αθάνατος ο Γρηγόρης Αυξεντίου , για αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Νομίζω ότι το μήνυμα που διαχέεται σήμερα είναι ότι οι αρχές, οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται, και πάνω από όλα είναι η πατρίδα».

Νικόλας Παπαδόπουλος – Πρόεδρος ΔΗΚΟ

«Ο Γρηγόρης Αυξεντίου αποτελεί πρότυπο ανδρείας, θυσίας και αγώνα, υποδεικνύοντας ότι σαν σήμερα πριν από 67 χρόνια δίδαξε τους συμπολεμιστές του πως πρέπει να αγωνίζονται και να πεθαίνουν οι ήρωες».

Γιώργος Κουκουμάς – Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

«Τιμούμε σήμερα τη θυσία τον Γρηγόρη Αυξεντίου, μιας ξεχωριστής ηρωικής φυσιογνωμίας στην ιστορία της Κύπρου, με σημαντική συμβολή στην αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού, αλλά και ενός παραδείγματος θυσίας και αυταπάρνησης, το οποίο ο Αυξεντίου κληροδότησε στις επόμενες γενιές».

Χρίστος Χρίστου – Πρόεδρος ΕΛΑΜ

«Το τρανό και φωτεινό του παράδειγμα είναι για εμάς ο καλύτερος οδηγός για τα όσα η πατρίδα μας περνά αυτή τη στιγμή από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή».

Από πλευράς του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεωργιος τόνισε πως 67 χρόνια από την ηρωική θυσία του Αυξεντίου πρέπει να παραδειγματιστούμε από τον ηρωισμό του, διότι σήμερα κινδυνεύουμε περισσότερο από τότε και από τα σχέδια των Τούρκων για την πλήρη κατάληψη της Κύπρου.

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

«Ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου κάνω έκκληση και προς τον Ελληνισμό ολόκληρο, προς την ελληνική Κυβέρνηση, να μην εγκαταλείψουν την Κύπρο , να μην την αφήσουν έρμαιο στα χέρια της Τουρκίας».

Ο Αντρέας Καουρής, δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, γενέτειρας του Γρηγόρη Αυξεντίου, απότισε το δέοντα φόρο τιμής στον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ.

Αντρέας Καουρής- Δήμαρχος Λύσης

«Η κατεχόμενη Λύση και η ημικατεχόμενη Κύπρος υποκλίνονται μπροστά στο μεγαλείο του ολοκαυτώματος του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Αυξεντίου δείχνει τον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας».

Στις δύο το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Παναγιάς του Άρακα στα Λαγουδερά, τελέστηκε στο μεταξύ και η κηδεία του Αντρέα Στυλιανού Καδή του τελευταίου αποθανόντα συναγωνιστή του Γρηγόρη Αυξεντίου, που συμμετείχε στη ιστορική μάχη του Μαχαιρά. Στην κηδεία που τελέστηκε μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Αντρέας Στυλιανού, ένθερμος πατριώτης, υπήρξε ένας εκ των τεσσάρων συντρόφων του Σταυραετού του Μαχαιρά, οι οποίοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο, όπου ο Αυξεντίου έδωσε μόνος του τη μάχη με τους πάνοπλους και πολυάριθμους Βρετανούς στρατιώτες.