Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δικηγορος

Σύμφωνα με τη δήλωση της κατηγορούσας αρχής πριν από την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, η μαρτυρία που εμπλέκει τον Τ/κ δικηγόρο στη διάπραξη των αδικημάτων, τα οποία σχετίζονται με την παράνομη κατοχή και χρήση γης στα κατεχόμενα, προκύπτει αποκλειστικά από την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία τον Νοέμβριο του 2006 Βρετανός υπήκοος και η μαρτυρία του οποίου αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον και άλλου εμπλεκόμενου προσώπου, το οποίο καταδικάστηκε εντέλει το 2011.  

Στη βάση αυτής της μαρτυρίας εκδόθηκε λοιπόν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης το 2007, το οποίο εκκρεμούσε έως την 30η Δεκεμβρίου του 2023, οπότε ο Κιουρσάτ συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές στη Ρώμη.   

Ακολουθήθηκε η διαδικασία εκτέλεσης του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και στις 8 Φεβρουαρίου, ο εκζητούμενος παραδόθηκε στις Κυπριακές Αρχές με σκοπό τη ποινική δίωξή του.  

Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 9 Φεβρουαρίου, καταχωρήθηκε εναντίον του ποινική υπόθεση. Αμέσως μετά τη σύλληψη του κατηγορούμενου στην Ιταλία, από τις 30 δηλαδή Δεκεμβρίου του 2023, έλαβαν χώρα ενέργειες εντοπισμού του προαναφερθέντος Βρετανού υπηκόου, ώστε να κληθεί κατά την ακρόαση της ποινικής υπόθεσης ως μάρτυρας κατηγορίας, όμως στις 19 Φεβρουαρίου και μετά από πολλές προσπάθειες, η Αστυνομία ενημερώθηκε επίσημα από τις Βρετανικές Αρχές ότι έχει αποβιώσει.  

Δεδομένου του θανάτου του δεν υφίσταται πλέον άλλη μαρτυρία ικανή να στοιχειοθετήσει οποιοδήποτε αδίκημα εναντίον του Τ/κ δικηγόρου στο πλαίσιο της υφιστάμενης ποινικής υπόθεσης καθώς η μαρτυρία του αποβιώσαντος ήταν η μοναδική που τον ενέπλεκε και του απέδιδε ενεργό ρόλο κατά τη διαδικασία αγοραπωλησίας κατοικιών που ανεγέρθηκαν παρανόμως στα κατεχόμενα. 

Και γι' αυτό ο Γενικός Εισαγγελέας προχώρησε στην αναστολή της ποινικής δίωξής του. Και σίγουρα δεν πρόκειται για αθώωση του όσο κι αν πανηγυρίζει από το πρωί ο ίδιος και ο δικηγόρος του, διότι την αναστολή ποινικής δίωξης επέβαλε ο θάνατος του μάρτυρα.