Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δικηγορος

Αρχειοθετείται η υπόθεση με τον τ/κ δικηγόρο Ακαν Κιουρσάτ που κατηγορήθηκε για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα καθώς έχει αποβιώσει ο μοναδικός μάρτυρας της υπόθεσης. Το δικαστήριο τον απάλλαξε σήμερα από όλες τις κατηγορίες.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Μάρω Χαραλάμπους ανέφερε το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας πως η απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης λήφθηκε, αφού ο Βρετανός βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, έχει αποβιώσει. Η κ. Χαραλάμπους ανέγνωσε στο δικαστήριο δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, παραθέτοντας τα γεγονότα και όπως είπε, η βασική μαρτυρία που ενέπλεκε τον Κιουρσιάτ στην πώληση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα λήφθηκε το 2006 από Βρετανό, που αγόρασε κατοικία σε ε/κ κατεχόμενη γη, με βάση την οποία καταχωρήθηκε η ποινική δίωξη εναντίον του Τ/κ δικηγόρου κι άλλων προσώπων.

Στις 19 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, και μετά από προσπάθειες, οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις βρετανικές πως ο Βρετανός μάρτυρας έχει αποβιώσει. Δεδομένου του θανάτου του μάρτυρα, που ήταν και η μοναδική μαρτυρία, η οποία απέδιδε στον Ακάν Κιουρσιάτ ενεργό ρόλο στην αγοραπωλησία κατοικιών σε ε/κ γη, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε η κ. Χαραλάμπους, είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την αναστολή των κατηγοριών και την αναβολή της υπόθεσης.

Όπως ανέφερε, επίσης, το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί το 2007, με βάση τη μαρτυρία του Βρετανού αγοραστή και είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Στις 30/12/2023 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις ιταλικές ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ συνελήφθη στην Ρώμη, μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου και την επομένη, στις 9 του μήνα του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Η υπόθεση καταχωρήθηκε ως 288 του 2024.

Ο Ακάν Κιουρσιάτ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν είχε ποτέ αμφιβολία «πως η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν. Ευχαριστώ τους Κύπριους αρμόδιους και κυρίως τη Γενική Εισαγγελία που προσέγγισε την υπόθεση με κοινή λογική», είπε. 

Αντιμετώπιζε 20 κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι, ο τ/κ δικηγόρος είχε απαντήσει μη παραδοχή στις 20 κατηγορίες που αντιμετώπιζε για υπόθεση σφετερισμού περιουσίας στην κατεχόμενη Κλεπίνη στην επαρχία Κερύνειας. Ως γνωστό, συνελήφθηκε την παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Ρώμη με την ενεργοποίηση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του 2007 και εκδόθηκε στις κυπριακές Αρχές.

Τον Κιουρσάτ εκπροσώπησε στο δικαστήριο ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος και πολιτευτής Ρίκκος Μαππουρίδης. Μεταξύ των 20 κατηγοριών που του είχαν απαγγελθεί ήταν: Συνωμοσία για κακούργημα, συνωμοσια για πλημμέλημα , απόσπαση περιουσίας, ψευδείς παραστάσεις, παράνομη κατοχή και χρήση γης εγγεγραμενης σε άλλον, απόπειρα απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, απάτη κατά την πώληση περιουσίας.