Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δεσμοφυλακες

Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην πύλη των Φυλακών, μετά την απόφαση για μη ανανέωση της εργοδότησης ορισμένου χρόνου 13 δεσμοφυλάκων στις Κεντρικές Φυλακές, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι Συντεχνίες των Δεσμοφυλάκων, ΠΑΣΥΔΥ και ΙΣΟΤΗΤΑ, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς.

Οι Συντεχνίες θέλησαν να στείλουν ηχηρά και κατηγορηματικά το μήνυμα ότι κανείς δεν περισσεύει σε ένα τμήμα υποστελεχωμένο.

Οι δύο κλαδικές εκφράζουν την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση τους, προς τους 13 δεσμοφύλακες και τις οικογένειες τους.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι εξάντλησε κάθε δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της έκτακτης εργοδότησης τους, αφού μετά την εκπνοή της ισχύος του Πίνακα και τη λήξη του τελευταίου συμβολαίου που τους παραχωρήθηκε βάση αυτού, αποτάθηκε γραπτώς στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την έγκρισή του για παραχώρηση νέων τελικών συμβολαίων τετράμηνης διάρκειας όπως καθορίζεται από σχετική Σημείωση στον περί Προϋπολογισμού Νόμο.

«Το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την παράταση της εργοδότησης τους για περίοδο μόνο δύο μηνών δηλαδή από 1/1/24 μέχρι 29/2/24 κατ’ ανώτατο όριο με σαφή προϋπόθεση ότι οι συμβάσεις τους δεν θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ως εκ τούτου, μετά τη λήξη του υφιστάμενου συμβολαίου τους δεν υπάρχει δυνατότητα για παράταση της εργοδότησης τους σε έκτακτη βάση», σημειώνει.

δεσμοφυλακες

Εκδήλωση διαμαρτυρίας

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Κλαδικού Δεσμοφυλάκων Ισότητας, Γεώργιος Μαλτέζος είπε ότι προχώρησαν σήμερα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας «για την άδικη απόλυση των 13 δεσμοφυλάκων ορισμένου χρόνου».

«Δεν τους ανανεώνουν τα συμβόλαια. Είχαμε συνάντηση και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, οι οποίοι μας είπαν ότι το πρόβλημα είναι στο Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, οι οποίοι δεν δέχονται να μετατρέψουν είτε σε αορίστου είτε να ανανεώσουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εμείς θερμοπαρακαλούμε όπως τους δώσουν χρονικό περιθώριο να παρακαθίσουν εξετάσεις τώρα που ανοίχτηκαν οι 87 θέσεις, ούτως ώστε να μην μείνουν στο δρόμο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Κλαδικού της Ισότητας, πέραν της απόφασης για τη σημερινή διαμαρτυρία, αποφάσισε επίσης, όπως μετά τη διαμαρτυρία δοθεί χρόνος μια με δύο μέρες για να δουν αν οι αρμόδιοι φορείς ευαισθητοποιηθούν και ανανεώσουν τα συμβόλαια των 13 δεσμοφυλάκων μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να παρακαθίσουν σε εξετάσεις, και αν δεν γίνει αυτό τότε να προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας.

δεσμοφυλακες

«Εκεί θα επηρεαστεί και η εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Ευελπιστούμε ότι θα έλθουν και οι συνάδελφοι του Κλάδου της ΠΑΣΥΔΥ», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαλτέζος είπε ότι οι 13 δεσμοφύλακες ορισμένου χρόνου απολύονται σήμερα.

«Ενημερωθήκαμε ότι έρχονται συνέχεια υπερωρίες. Στοιχίζει του κράτους πιο πολλά λεφτά με τις υπερωρίες που έρχονται για να καλύψουν αυτούς τους 13. Ήδη είμαστε υποστελεχωμένοι. Τίθεται θέμα ασφαλείας και των κρατουμένων και των δεσμοφυλάκων. Αντιλαμβάνεστε δύο δεσμοφύλακες να βγάζουν 150-200 κρατούμενους, κινδυνεύουν και οι δύο και οι κρατούμενοι και οι δεσμοφύλακες», συμπλήρωσε.

Υπ. Δικαιοσύνης: Γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για ένα καθαρά προσωρινό καθεστώς

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας δημοσιογραφικής διάσκεψης της εταιρείας EKO Κύπρου για ανακοίνωση της χρηματικής ενίσχυσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε ότι οι 13 δεσμοφύλακες έχουν προσληφθεί πριν από δύο περίπου χρόνια με το καθεστώς ορισμένου χρόνου, κάτι το οποίο γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για ένα καθαρά προσωρινό καθεστώς.

«Ζητήθηκε μια τελευταία παράταση 4 μηνών. Το Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής ενέκρινε μόνο 2 μήνες, για την περίοδο 1 Ιανουαρίου του 2024 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αισθανόμενο την ευαισθησία του όλο θέματος προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων. Η προκήρυξη και η εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει αύριο», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι πληροφορίες είναι ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρακαθίσουν σε γραπτές εξετάσεις οι 12 από τους 13 δεσμοφύλακες που επηρεάζονται.

«Θα παρακαθίσει πολύ σύντομα και ο 13ος , γιατί και εκεί υπήρξε μια σχετική εξαίρεση σε σχέση με το όριο ηλικίας των 40 ετών, που το έχει υπερβεί και οι εξετάσεις έχουν τροχιοδρομηθεί για το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Έχουν γίνει διευθετήσεις για άμεση διόρθωση των γραπτών, επομένως οι δεσμοφύλακες που θα επιτύχουν στις εξετάσεις και θα τύχουν της έγκρισης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας αναμένεται να διοριστούν σε ένα διάστημα δύο έως τριών μηνών μέσα από τις διαδικασίες που έχει επισπεύσει, επαναλαμβάνω, ευαισθητοποιούμενο το Υπουργείο μας», πρόσθεσε.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι τυχόν διορισμός θα είναι διορισμός επί μονίμου βάσεως ως δημόσιοι υπάλληλοι πλέον, οπότε και τα ωφελήματα που θα τύχουν με το μόνιμο εργασιακό καθεστώς θα καλύψουν την ενδεχόμενη όποια οικονομική ζημιά των δύο έως τριών μηνών που θα παρουσιαστεί σε αυτό το κενό.   

Εξάλλου, αναφορικά με το θέμα της μη ανανέωσης της εργοδότησης ορισμένου χρόνου 13 δεσμοφυλάκων στις Κεντρικές Φυλακές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει, σε ανακοίνωση του, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ότι στους επηρεαζόμενους έκτακτους δεσμοφύλακες προσφέρθηκαν συμβόλαια ορισμένου χρόνου στη βάση Πίνακα για την πρόσληψη Εργοδοτούμενων Ορισμένου Χρόνου για τις ανάγκες του Τμήματος Φυλακών που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ημερομηνίας 24.09.2021 και ο οποίος όπως ρητά αναφερόταν στη δημοσίευση, είχε μέγιστη διάρκεια δύο χρόνια.

«Συνακόλουθα οι επηρεαζόμενοι γνώριζαν από την αρχή ότι η εργοδότηση τους ήταν σε προσωρινή έκτακτη βάση για ορισμένο χρόνο και δεν θα μπορούσε να ανανεώνεται επ’ άπειρον. Η διάρκεια των συμβολαίων που τους δόθηκαν ήταν εξάμηνη ή μικρότερης διάρκειας σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία», προσθέτει.

Σημειώνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξάντλησε κάθε δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της έκτακτης εργοδότησης τους, αφού μετά την εκπνοή της ισχύος του Πίνακα και τη λήξη του τελευταίου συμβολαίου που τους παραχωρήθηκε βάση αυτού, αποτάθηκε γραπτώς στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την έγκρισή του για παραχώρηση νέων τελικών συμβολαίων τετράμηνης διάρκειας όπως καθορίζεται από σχετική Σημείωση στον περί Προϋπολογισμού Νόμο.

«Το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την παράταση της εργοδότησης τους για περίοδο μόνο δύο μηνών δηλαδή από 1/1/24 μέχρι 29/2/24 κατ’ ανώτατο όριο με σαφή προϋπόθεση ότι οι συμβάσεις τους δεν θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ως εκ τούτου, μετά τη λήξη του υφιστάμενου συμβολαίου τους δεν υπάρχει δυνατότητα για παράταση της εργοδότησης τους σε έκτακτη βάση», συμπληρώνει το Υπουργείο, στην ανακοίνωση του.

Επισημαίνει, περαιτέρω, ότι στις εκάστοτε εγκυκλίους για την ετοιμασία του Προϋπολογισμού και στο Στρατηγικό Σχέδιο Δημοσιονομικής Πολιτικής περιλαμβάνονται σαφείς οδηγίες για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο μετατροπής των ορισμένου χρόνου εργοδοτουμένων σε αορίστου χρόνου με την παραχώρηση διαδοχικών συμβολαίων συνολικής διάρκειας πέραν των 30 μηνών.

«Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναγνωρίζοντας ανθρωπιστικούς και όχι μόνο λόγους έχει επισπεύσει τις διαδικασίες και προχώρησε σε δημοσίευση στις 9/2/2024 προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για την πλήρωση 87 θέσεων μόνιμων δεσμοφυλάκων, η οποία λήγει την 1/3/2024. Οι επηρεαζόμενοι έκτακτοι δεσμοφύλακες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις εν λόγω μόνιμες θέσεις παρακαθήμενοι σε γραπτές Τμηματικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας εντός του προσεχούς Απριλίου. Τα γραπτά, κατόπιν σχετικής συνεννόησης, θα διορθωθούν ταχύτατα ώστε οι επιτυχόντες υποψήφιοι να διοριστούν το συντομότερο δυνατό σε μόνιμη θέση στο Δημόσιο, εφόσον επιλεγούν από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας», σημειώνει.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο αναφέρει ότι είναι πασιφανές ότι, εφόσον οι επηρεαζόμενοι επιτύχουν, το καθεστώς μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου θα τους προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με το παρόν τους εργασιακό καθεστώς που θα υπερκαλύψουν και την τυχόν οποιαδήποτε απώλεια από την ολιγόμηνη διακοπή των συμβολαίων τους.