Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το θέμα της δημιουργίας των φυλακών ανηλίκων, ενώ επί του παρόντος το ζήτημα βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε στο Μέρα Μεσημέρι και για τα νέα κτίρια  αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για καταπολέμηση των ναρκωτικών και των κινητών εντός των Κεντρικών Φυλακών. 

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρτσιώτης, το θέμα των φυλακών ανηλίκων προχωρά. Η επεξεργασία του σχετικού κώδικα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αργότερο σε δύο μήνες, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σχετική απόφαση του υπουργικού. Μετέπειτα θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση της νομοθεσίας. 

«Το τελικό στάδιο θα αφορά ιδιωτική επιχειρηματική επένδυση», τόνισε ο κ. Χαρτσιώτης εξηγώντας ότι στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί το έργο πλην της φύλαξης το οποίο θα δοθεί σε δεσμοφύλακες, «και αυτό είναι το νομοτεχνικό κομμάτι που επεξεργαζόμαστε». 

Ο χώρος ανέγερσης και η όλη δομή της φυλακής ανηλίκων θα ανήκει στον ιδιωτικό τομέα.  

Παράλληλα προχωρά το θέμα των επιτηρητών, «αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα λήξει και το κομμάτι αυτό. Αναμένεται μέσα στο 2026», ανέφερε προσθέτοντας ότι «βαίνει καλώς»

Στο παρόν στάδιο, έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στις Κεντρικές Φυλακές όπου διαμένουν οι ανήλικοι. Ο χώρος έχει επιθεωρηθεί και επιτηρηθεί και από τη σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Με ορίζοντα το 2026 το νέο κτίριο των Κεντρικών Φυλακών  

Ως προς την ανέγερση νέων κτιρίων και την αποσυμφόρηση των φυλακών, «μόλις σήμερα έγινε μετακίνηση συγκεκριμένου αριθμού κρατουμένων της παλιάς ανοικτής φυλακής στις καινούργιες εγκαταστάσεις ανοικτής φυλακής», εξήγησε ο κ. Χαρτσιώτης.  

Το πρώτο βήμα έχει γίνει και προχωρούμε τάχιστα στην αναδόμηση, ανακαίνιση του νέου κτιρίου των Κεντρικών Φυλακών, που θα είναι το υφιστάμενο κτίριο της ανοικτής φυλακής το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2024.  

«Οπότε ένας ικανός αριθμός κρατουμένων των νυν Κεντρικών Φυλακών, περίπου 220, θα μεταφερθούν στο νέο κτίριο.  

Τα νέα κτίρια θα είναι στο υφιστάμενο τεμάχιο, ακίνητο των Κεντρικών Φυλακών. Εντός του τρέχοντος έτους αυτό που έχει πει η κυβέρνηση, η αποσυμφόρηση του 20% είναι δεδομένη και σίγουρα, και έχει ήδη γίνει η πρώτη κίνηση προς αποσυμφόρηση με την μετακίνηση στην νέα ανοικτή φυλακή, ανέφερε.  

«Με ορίζοντα το 2026 θα ολοκληρωθεί το καινούργιο κτίριο των Κεντρικών Φυλακών και πάλι στο υφιστάμενο τεμάχιο», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.. 

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις συχνές εφόδους που γίνονται από πλευράς αστυνομίας στις φυλακές, ο κ. Χαρτσιώτης τόνισε ότι τα ναρκωτικά και η διαφθορά είναι κάτι το οποίο απασχολεί εδώ και πολύ καιρό κράτος και κοινωνία.   

Με εντατικούς ρυθμούς η κυβέρνηση προχωρά προς την υλοποίηση ενός νέου συστήματος απενεργοποίησης κινητών, καθώς το παρόν σύστημα είχε αστοχία να εφαρμοστεί.  

Όσον αφορά το ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών, ο Υπουργός τόνισε ότι «έχουν δοθεί ρητές οδηγίες προκειμένου η όλη διαδικασία να ακολουθείται με ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας», αφού έχουμε δει ότι η γίνεται επί τω πλείστω κατά τη μεταφορά υποδίκων και καταδίκων από και προς τα δικαστήρια.  

«Έχει ρυθμιστεί μια πάρα πολύ λεπτομερής διαδικασία περαιτέρω ελέγχου», πρόσθεσε.