Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υτξ

Ένα μυστήριο 120 ετών για ένα χαμένο πλοίο που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας επιλύθηκε τελικά, κατά τύχη.

Πρόκειται για το SS Nemesis, πλοίο που μετέφερε κάρβουνο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας τον Ιούλιο του 1904, όταν έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα στα ανοιχτά της Νέας Νότιας Ουαλίας και εξαφανίστηκε μαζί με τα 32 μέλη του πληρώματός του.

Τις εβδομάδες μετά την καταιγίδα, πτώματα μελών του πληρώματος και κομμάτια από τα συντρίμμια του πλοίου ξεβράστηκαν στην παραλία Κρονούλα, μερικά χιλιόμετρα νότια του Σίδνεϊ.

Η εξαφάνιση του πλοίου αποτέλεσε είδηση σε όλη τη χώρα με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον, αλλά τα συντρίμμια του πλοίου δεν βρέθηκαν ποτέ και ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης παρέμεινε μυστήριο.

Η Subsea Professional Marine Services, μια εταιρεία τηλεπισκόπησης που έψαχνε τον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών του Σίδνεϊ για χαμένο φορτίο το 2022, έπεσε τυχαία πάνω στο χαμένο ναυάγιο.

Τέλος στο μυστήριο 120 χρόνων για το ναυάγιο στην Αυστραλία

Το πλοίο SS Nemesis


Το πλοίο βρέθηκε σχεδόν ανέγγιχτο. Οι αξιωματούχοι υποπτεύθηκαν ότι το βυθισμένο πλοίο ήταν το SS Nemesis, αλλά χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες υποβρύχιες εικόνες για να επιβεβαιώσουν ότι τα χαρακτηριστικά του ναυαγίου συνέπιπταν με ιστορικές φωτογραφίες και σκίτσα του φορτηγού πλοίου.

Οι εικόνες αποκάλυψαν ότι το σιδερένιο ναυάγιο του πλοίου στεκόταν όρθιο στον αμμώδη βυθό. Η πλώρη και η πρύμνη του είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Η ανακάλυψη οδήγησε στην αποκάλυψη ότι το πλοίο βυθίστηκε επειδή η μηχανή του έπαθε υπερφόρτωση λόγω της καταιγίδας.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως το SS Nemesis άρχισε να βυθίζεται τόσο γρήγορα αφότου χτυπήθηκε από ένα μεγάλο κύμα, που το πλήρωμα δεν πρόλαβε να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους.

Οι αξιωματούχοι έχουν καλέσει τις οικογένειες που έχασαν προγόνους τους στο πλοίο να ενημερωθούν.

Κλείνει η υπόθεση για τους απογόνους των θυμάτων

«Περίπου 40 παιδιά έχασαν τους γονείς τους σε αυτό το ναυάγιο και ελπίζω αυτή η ανακάλυψη να κλείσει την υπόθεση για τις οικογένειες και τους φίλους που συνδέονται με το πλοίο και δεν γνώρισαν ποτέ την τύχη του», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Νέας Νότιας Ουαλίας, Πένι Σαρπ.

Ένας τοπικός αξιωματούχος σημείωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί μόνο 105 από τα περισσότερα από 200 θεωρούμενα ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Νέας Νότιας Ουαλίας και εξήρε το «σημαντικό εύρημα».

Ο υπουργός Επιστημών της Αυστραλίας, Εντ Χούσιτς, επικρότησε επίσης την ανακάλυψη, η οποία ελπίζει πως θα παρηγορήσει τους απογόνους των 32 ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στο SS Nemesis.

«Κάθε Αυστραλός θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος για την επιμονή που επέδειξαν οι επιστήμονές μας σε αυτό το έργο, όπως κάνουν στο έργο τους συνολικά», ανέφερε ο Χούσιτς.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μέλη του χαμένου πληρώματος προέρχονταν από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Πηγή: iefimerida.gr