Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικο κοινοβουλιο

Με ομιλία της συζύγου του Γιούλια Ναβάλναγια, θα τιμήσει αυτή την εβδομάδα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο τη ζωή του Ρώσου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι. Η ατζέντα περιλαμβάνει, ακόμη, αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού για την Ουκρανία, αλλά και συζητήσεις για ισχυρότερη ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, και για την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εργασίες της οποίας είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη ζωή του Ρώσου ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, με ομιλία στην ολομέλεια της συζύγου του, Γιούλια Ναβάλναγια.

Συζήτηση για την άνοδο των τιμών των τροφίμων, είναι προγραμματισμένη τη Δευτέρα. Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή τα αίτια της αύξησης των τιμών των τροφίμων και τον τρόπο αντιμετώπισης των κοινωνικών της συνεπειών.

Την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού για Ουκρανία, την Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP) και αλλαγές στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, αναμένεται να εγκρίνουν την Τρίτη οι Ευρωβουλευτές. Το θέμα αφορά μηχανισμό ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία και την STEP, «η οποία αποσκοπεί στη στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας σε στρατηγικούς τομείς» και ενισχύει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και των εξωτερικών προκλήσεων, καθώς και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων και τη δημοσιονομική ευελιξία. Επιπλέον, η αναθεώρηση εισάγει μηχανισμό για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους που συνδέεται με την αποπληρωμή του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU εν μέσω αύξησης των επιτοκίων.

Την ίδια ημέρα, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το Ισραήλ και τους ισχυρισμούς για συμμετοχή του προσωπικού της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη κοινή συζήτηση με το Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.  Το Κοινοβούλιο θα ζητήσει «αποφασιστική δράση» για την ενίσχυση και την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης. Στο σχέδιο έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ για το 2023, οι Ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να αναπτύξει ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, αλλά και να επιταχύνει τη διεύρυνση και τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της ΕΕ ως απάντηση σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο. Το Κοινοβούλιο θα αξιολογήσει επίσης την εφαρμογή της έκθεσης της ΕΕ για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες ποινικού δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος στην ΕΕ. Έπειτα από συζήτηση τη Δευτέρα, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να δώσουν την Τρίτη το τελικό πράσινο φως για τη νέα οδηγία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, σε συνέχεια της συμφωνίας με τα κράτη μέλη το Νοέμβρη 2023. Η νέα νομοθεσία επικαιροποιεί τον κατάλογο περιβαλλοντικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου εμπορίου ξυλείας, της εξάντλησης των υδάτινων πόρων ή των παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα. Ποινικοποιούνται επίσης πράξεις που οδηγούν στην καταστροφή ενός οικοσυστήματος, όπως οι μεγάλης κλίμακας δασικές πυρκαγιές, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «οικοκτονίες».

Οι παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων εταιρειών, θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Θα έχουν επίσης την υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος που κατέστρεψαν και της κάλυψης των σχετικών ζημιών. Οι εταιρείες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους ή 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης την Τρίτη, το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των δημοσιογράφων και των ακτιβιστών από καταχρηστικές αγωγές.

Τα σχέδια για ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας, το λεγόμενο «ψηφιακό πορτοφόλι», που έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, αναμένεται να εγκριθούν την Πέμπτη, έπειτα από συζήτηση την προηγούμενη μέρα.

Την ίδια μέρα, το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, τον νέο κανονισμό που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο διαφανούς και υπεύθυνου τομέα βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης της αγοράς ενέργειας, «ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εποπτεία».