Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ζήτησε εκ νέου το Σάββατο από τις ρωσικές αρχές να δώσουν τη σορό του συζύγου της για ταφή και κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επέτρεψε τη σορό του να υποβληθεί σε βασανιστήρια.

Σε ένα βίντεο έξι λεπτών που δημοσιεύτηκε στο YouTube, η Ναβάλναγιια κατηγόρησε τον Πούτιν ότι η σορός κρατείται «υπό ομηρία» και αμφισβήτησε τη συχνά διακηρυγμένη χριστιανική πίστη του Ρώσου Προέδρου.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, είπε την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι ανακριτές αρνούνταν να απελευθερώσουν τη σορό του από ένα νεκροτομείο στην απομακρυσμένη πόλη Σάλεχαρντ της Αρκτικής.

Είπε ότι ένας αξιωματούχος της είχε πει ότι θα έπρεπε να συμφωνήσει με τα αιτήματά τους, καθώς το σώμα του Ναβάλνι ήταν ήδη σε αποσύνθεση.

Το Σάββατο, βοηθοί του Ναβάλνι είπαν ότι οι αρχές είχαν απειλήσει να τον θάψουν στην απομακρυσμένη αποικία φυλακών όπου πέθανε, εκτός εάν η οικογένειά του συμφωνήσει με τους όρους τους.

Στο βίντεο, η Γιούλια Ναβάλναγια ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν ήταν προσωπικά υπεύθυνος για το πού βρισκόταν η σορός του συζύγου της  και ότι βασανίζεται στο θάνατο όπως και στη ζωή.

Η Ναβάλναγια είπε ότι ο σύζυγός της ήταν πιστός Χριστιανός, ο οποίος πήγαινε στην εκκλησία και νήστευε τη Σαρακοστή ακόμα και όταν ήταν στη φυλακή. Είπε ότι ο πολιτικός του ακτιβισμός ήταν εμπνευσμένος από χριστιανικές αξίες.

Ολοκληρώνοντας το βίντεό της είπε: "Δώστε μας πίσω το σώμα του συζύγου μου. Θέλουμε να κάνουμε μια κηδεία και να τον θάψουμε με ανθρώπινο τρόπο, στο έδαφος, όπως συνηθίζεται στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό".