Τηλεόραση Ραδιόφωνο
987

Με την ολοκλήρωση του Υπουργικό Συμβουλίου το πρωί στο Προεδρικό πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τον μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη πρόκειται για ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης ύψους 196 εκ. ευρώ που περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα, την κλιμακωτή επιδότηση της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, τη μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την επέκταση επιδομάτων και εφάπαξ ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας, όπως επίσης μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο την εξεύρεση μόνιμων και βιώσιμων λύσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση προσιτής στέγης.

Αναλυτικά τo νέο πακέτο στήριξης:

1.      Παράταση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

2.      Παράταση του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

3.      Εφάπαξ στήριξη σε νοικοκυριά που λαμβάνουν σχετικά επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων.  Πιο συγκεκριμένα: 

Α.      Εφάπαξ στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό 250 ευρώ, σε μονογονεϊκές οικογένειες. Οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό.

Β.      Εφάπαξ στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ σε οικογένειες. Οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό.

Γ.      Νοικοκυριά που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθέντες κατηγορίες, θα λάβουν αντίστοιχο εφάπαξ ποσό.

Από τα μέτρα αυτά θα επωφεληθούν πέραν των 27.000 οικογενειών.

4.      Για στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω του προγράμματος χορηγιών για την ηλεκτροκίνηση που έχουμε εξαγγείλει πρόσφατα, αυξάνουμε τον σχετικό προϋπολογισμό κατά 2 εκ. ευρώ.

5.      Ειδικά για τον προσφυγικό κόσμο η διεύρυνση των δικαιούχων καθώς επίσης αύξηση των ποσών σε σχέση με τα Σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.  Πιο συγκεκριμένα:

Α.      Αύξηση της επιδότησης στεγαστικών δανείων από 130.000 σε 200.000 ευρώ και της περιόδου επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια με κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων.

Β.      Αύξηση επιδότησης από 50.000 σε 100.000 ευρώ για επιδιορθώσεις σε κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Γ.      Αύξηση της επιδότησης για φοιτητές με τη συμπερίληψη και των εξόδων συντήρησής, τους πέραν των διδάκτρων, ενώ την ίδια στιγμή το ποσό τυχόν υποτροφίας δεν θα αφαιρείται ως ίσχυε μέχρι σήμερα, από το ποσό του σπουδαστικού δανείου.

Δ.      Νέα σχέδια δανειοδότησης τα οποία αφορούν την ανακαίνιση κατοικιών, την αγορά οικιακών συσκευών και την ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ε.      Διεύρυνση δικαιούχων του Σχεδίου Δανειοδότησης για επαγγελματική δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών.

Στ.     Για περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο, το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε, θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ξανά σε σχετική αίτηση στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ζ.      Τα σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου, που παραχωρούνται από τον Φορέα,  δεν θα συνυπολογίζονται πλέον.

Η.      Στις αιτήσεις για Στεγαστικά Δάνεια δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, εκτός και αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον Φορέα για τη συγκεκριμένη κατοικία.

6.     Για πρόσθετη ελάφρυνση αλλά και στήριξη των επιχειρήσεων κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών των 350 ευρώ που επιβλήθηκε το 2011.

7.      Ταυτόχρονα ο μειωμένος ή και μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαΐου.