Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σδσ

Τη λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αυτοαποκλεισμού, η οποία παρέχει δωρεάν τη δυνατότητα στον παίκτη να ελέγξει την στοιχηματική του δραστηριότητα και να αυτοαποκλειστεί, είτε προσωρινά είτε επ΄ αόριστο, από όλες τις εταιρείες παροχής διαδικτυακού στοιχήματος που δραστηριοποιούνται νόμιμα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ) Ιωάννα Φιάκκου, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση πως σε πρώτο στάδιο θα υπάρξει ενδιαφέρον από το 2%-3% των παικτών.

«Η Εθνική Πλατφόρμα Αυτοαποκλεισμού αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προαγωγή της διασφάλιση υγιούς στοιχηματικής συμπεριφοράς και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων», τόνισε η κ. Φιάκκου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έγινε την Τρίτη στα γραφεία της Αρχής, στη Λευκωσία, στην παρουσία εκπροσώπων της ΚΟΠ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Σε πρώτο στάδιο η Πλατφόρμα αφορά μόνο τις διαδικτυακές σελίδες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος οι οποίες κατέχουν άδεια κλάσης Β΄ από την Αρχή. «Η Πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί ούτως ώστε να είναι δυναμική και να δύναται να προσθέτει περισσότερες λειτουργίες», ανέφερε η κ. Φιάκκου.

Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκε το 2023 ο αριθμός των παικτών που είναι εθισμένοι σε στοιχηματική δραστηριότητα ανέρχεται στο 1,5% του πληθυσμού.  

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα

Εξηγώντας τον τρόπο εγγραφής και λειτουργίας της Πλατφόρμας, η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Ασφαλούς Παιχνιδιού της Αρχής Χριστίνα Χριστοφόρου είπε ότι η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα είναι δωρεάν και εξαιρετικά απλή και ο κάθε παίκτης μπορεί να αποκλείσει εαυτόν από όλους τους παρόχους στοιχηματικών υπηρεσιών κάνοντας εγγραφή στο www.exclusion.cy και πρόσθεσε ότι η εγγραφή στην πλατφόρμα λειτουργεί με την καταχώρηση των προσωπικών στοιχείων και γίνεται με δύο τρόπους, είτε μέσω CYLogin είτε μέσω εγγραφής στην Πλατφόρμα.

Ανέφερε επίσης ότι η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα προσωρινής διακοπής, διακοπής μεγάλης διάρκειας μέχρι αποκλεισμό επ’ αόριστον και πρόσθεσε πως «κατά την διάρκεια του αυτοαποκλεισμού, ο παίκτης δεν θα μπορεί να δημιουργήσει νέο λογαριασμό σε οποιαδήποτε εταιρεία παροχής διαδικτυακού στοιχήματος και θα μπορεί να εισέρχεται στον λογαριασμό του μόνο για την ανάληψη των καταθέσεων των ποσών που έχει στον λογαριασμό του».

Η κ. Χριστοφόρου εξήγησε ότι η προσωρινή διακοπή αφορά αποκλεισμό από 24 ώρες μέχρι 3 μήνες, ενώ η διακοπή μεγάλης διάρκειας αφορά αποκλεισμό από 6 μήνες μέχρι επ’ αόριστον. Επιπλέον, ανέφερε ότι, εκτός από τις προεπιλογές, η πλατφόρμα δίνει την επιλογή στον παίκτη να καθορίσει συγκεκριμένο διάστημα για καλύτερο έλεγχο της στοιχηματικής του δραστηριότητας και πρόσθεσε πως εάν ο παίκτης διαλέξει τον επ’ αόριστον αποκλεισμό του, μπορεί να αιτηθεί την άρση του αυτοαποκλεισμού μετά το πέρας τουλάχιστον 12 μηνών μέσω της πλατφόρμας.

Σημείωσε ότι στην Πλατφόρμα υπάρχουν απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που τίθενται.

«Αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Αρχή για προστασία των παικτών»

Η Πρόεδρος της Αρχής ανέφερε παράλληλα ότι «η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξης για την διασφάλιση της προστασίας των παικτών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου καθώς και της στρατηγικής ασφαλούς παιχνιδιού 2022 – 2025».

Είπε ακόμη ότι η πρωτοβουλία αυτή «αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Αρχής για την προστασία των παικτών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου και δίκαιου περιβάλλοντος για τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών».

Η Πρόεδρος της Αρχής είπε ότι για να καταστεί αποτελεσματική η χρήση της πλατφόρμας από τους παίκτες χρειάζεται η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως για παράδειγμα οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τα αδειοδοτημένα κέντρα θεραπείας στην Κύπρο, αφού με την δική τους παρότρυνση, όπως είπε, «οι παίκτες θα λαμβάνουν γνώση για την εγγραφή τους στην Πλατφόρμα και την επ΄ αόριστο εξαίρεσή τους, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Στο σημείο αυτό, η κ. Φιάκκου κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη για ένταξη στην Πλατφόρμα συγκεκριμένων ομάδων, όπως είναι οι αθλητές, σε συνεργασία πάντοτε με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες και κρατικούς φορείς.

«Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων και η ενίσχυση της διαφάνειας στον αθλητισμό, κάτι το οποίο βρίσκεται υψηλά στις στρατηγικές επιδιώξεις της Αρχής και της Κυβέρνησης κατ΄ επέκταση», ανέφερε και κάλεσε τις αρμόδιες ομοσπονδίες όπως συμβάλουν στην εκσυγχρονισμό των μεθόδων καταπολέμησης της χειραγώγησης των αγώνων και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των αθλητών με την χρήση της Πλατφόρμας και την εξαίρεση τους από τις κατηγορίες στις οποίες αγωνίζονται.

Ανέφερε πως αυτό θα τεθεί προς δημόσιο διάλογο το επόμενο χρονικό διάστημα και εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα επιδείξουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον».

Είπε ακόμη ότι με τη λειτουργία της Πλατφόρμας, η πρόκληση πλέον «τίθεται στους επίγειους παρόχους στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών για την εξεύρεση μεθόδων εφαρμογής της Πλατφόρμας ούτως ώστε να δοθεί ακόμη ένα εργαλείο προς τους παίκτες που συμμετέχουν στην επίγεια παροχή υπηρεσιών στοιχήματος.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της ΕΑΣ ανακοίνωσε ότι πέραν της ένταξης αθλητών στην Πλατφόρμα, «διερευνούμε την πιθανότητα ένταξη και ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένας ακόμη σημαντικός στόχος παίρνει σάρκα και οστά, αλλά και για το γεγονός ότι κάνουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των στόχων που θέσαμε μέσα από τη Στρατηγική Ασφαλούς Παιχνιδιού, ενισχύοντας τους προστατευτικούς παράγοντες του κοινού και συμβάλλοντας στη μείωση της ευαλωτότητάς τους, καθώς και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του κλάδου», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι παρόμοιες πλατφόρμες λειτουργούν και άλλες χώρες της ΕΕ και «έχουμε λάβει θετικά μηνύματα από όλες τις χώρες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο συνεργασίας με την ΚΟΠ και με άλλες Ομοσπονδίες αθλητισμού, η κ. Φιάκκου είπε ότι η Αρχή θα προτείνει όπως «λαμβάνονται από τα μητρώα των ομοσπονδιών τα άτομα τα οποία συμμετέχουν, όπως είναι μεταξύ άλλων οι αθλητές και ποδοσφαιριστές που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα της εκάστοτε ομοσπονδίας» με σκοπό «να καταχωρούνται στην Πλατφόρμα για να μην τους επιτρέπεται η συμμετοχή» στο στοίχημα, στην κατηγορία στην οποία αγωνίζονται.