Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πασυδυ

Στον «αέρα» βρίσκεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Αξιολογήσεις φαίνεται ότι θα οδηγουνται και πάλι, με ενστάσεις, αλλά και με μονόδρομο τις προσφυγές στα δικαστήρια, παρα τον στόχο για εξάλειψη των αδιαφανών διαδικασιών, καθώς και των στρεβλώσεων που ισχύουν για δεκαετίες, με αρίστους το σύνολο των υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας.

Οι φόβοι και οι προειδοποιήσεις της ΠΑΣΥΔΥ, δυστυχώς επιβεβαιώνονται, δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου.

Αποκαλύπτοντας σωρεία καταγγελιών για απειλές και εκφοβισμούς, ανωτέρων προς υφιστάμενο προσωπικό.

Η ΠΑΣΥΔΥ τάσσεται ξεκαθαρα υπέρ της αλλαγής του συστήματος αξιολόγησης, ωστόσο ο κύριος Ματθαίου καταγραφει ακόμα ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, εκφράζοντας αμφιβολίες αν οι αξιολογητές είναι έτοιμοι για τις νέες διαδικασίες: Η οργάνωση, τονίζει, ζητούσε να προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή, σε δοκιμαστική μεταβατική περίοδο για το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Αλλη πηγή ανησυχίας φαίνεται να είναι για την ΠΑΣΥΔΥ και οι επιτροπές, που θα εξετάζουν σε πρώτη φάση τις ενστάσεις.

Δύο κατηγορίες με διαφορετικά κριτήρια, προβλέπει το νέο σύστημα αξιολόγησης, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας φέτος.

Σε κάθε μια από τις κατηγορίες η βαθμολογία αξιολόγησης του κάθε εργαζόμενου θα πρέπει να συνοδεύεται με την ανάλογη αιτιολόγηση, με την κλίμακα από το 1 μέχρι το 10.

Με βαθμό 1-2 που κρίνεται ως ανεπαρκής απόδοση, ο προϊστάμενος εξετάζει αν η ανεπάρκεια οφείλεται σε λόγους που συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα.

Με βαθμό 3-4 η απόδοση κάτω από το αποδεκτό όριο με ειδική αιτιολόγηση.
Ακολουθούν οι βαθμολογίες 5-6 και 7-8.

Με εγκύκλιο του το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, τονίζει πως θα πρέπει με φειδώ να βαθμολογούνται οι εργαζόμενοι με 9 και 10, δηλαδή με άριστα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατατάσσονται σε δύο ιεραρχικά επίπεδα.
Το πρώτο, αφορά το διευθυντικό και μεσο-διευθυντικό προσωπικό, με μισθολογικές κλίμακες Α13 και άνω.

Το δεύτερο επίπεδο, αφορά το προσωπικό σε θέσεις εισδοχής και προσωπικό, μικρότερο μισθοδοτικά, της κλίμακας Α13. Προβλέπονται εξαμηνιαίες και ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις.