Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Υπομονή μέχρι το 2025 θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για τη λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς, όπως φαίνεται, το πολύ-αναμενόμενο «112» έχει κολλήσει στις ενστάσεις.

Η ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης, που στοχεύει στην προστασία του πληθυσμού από κινδύνους, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

«Δυστυχώς είχαμε μια αρνητική εξέλιξη στον προηγούμενο διαγωνισμό που είχαμε. Είχαμε δύο προσφυγές και αναγκαστικά τώρα είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης νέου διαγωνισμού» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία οδηγεί τη διαδικασία να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, την ώρα που η κλιματική αλλαγή συνεχίζει δείχνει τα δόντια της και στην Κύπρο, με την εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων όπως ήταν για παράδειγμα το πέρασμα των ανεμοστρόβιλων από τη Γερμασόγεια, την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ενημερώνουν τους πολίτες είτε για κάποιες οδηγίες, είτε για κάποια προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που υπάρχει το οτιδήποτε» πρόσθεσε ο κ. Λιασίδης.

Με την εφαρμογή του 112 θα ειδοποιούνται πέραν από τους κύπριους πολίτες και οι τουρίστες που τυχόν θα βρίσκονται στην περιοχή η οποία ίσως θα κινδυνεύει από το οποιοδήποτε φαινόμενο.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του. Δεν θα στέλνει μήνυμα sms που λέμε, θα είναι μια παρέμβαση στο κινητό ότι και να κάνουμε θα εμφανίζεται στην οθόνη μας η ειδοποίηση και αναγκαστικά θα πρέπει να τη δούμε, δεν θα είναι μήνυμα που αν το ανοίξουμε θα το δούμε τι περιλαμβάνει» είπε καταλήγοντας.

Η εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.