Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑμεΑ

Συγκλονιστική συνέντευξη, στο σημερινό ένθετο του ΑΝΤ1 «Εμείς στην Ευρώπη». Η Μαίρη Αυξεντίου μας σύστησε τον Φίλιππο Παπαμιχαήλ. Ζει εδώ και σαράντα-δύο χρόνια καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω τετραπληγίας. Μίλησε στον ΑΝΤ1 για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του, και έδωσε σε όλους μας μαθήματα ζωής. 

Αυτός είναι ο κύριος Φίλιππος Παπαμιχαήλ. Ετών 59. 

Η τετραπληγία του χτύπησε την πόρτα πριν από 42 χρόνια και εκ τότε είναι καθηλωμένος σε τροχοκάθισμα. Μίλησε στον ΑΝΤ1 στο πλαίσιο του προγράμματος "Εμείς στην Ευρώπη" το οποίο προβάλλει ευρωπαϊκά έργα που έρχονται για να βελτιώσουν τη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών και ταυτόχρονα να συμβάλει στην εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Αξιοποίησε την ψήφο σου», ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης  Ιουνίου.

Πριν από μερικά χρόνια εγγράφηκε ως μέλος στην Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και από τότε η ποιότητα της ζωής του έχει αναβαθμιστεί, χάρις στην υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας που παρέχει η ΟΠΑΚ μέσω προγράμματος το οποίο χρηματοδοτεί κατά κύριο λόγω η ΕΕ και το οποίο προωθεί την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος παροχής κατ’οικον φροντίδας σε άτομα Αμέα, το οποίο άρχισε το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2025, ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί το 95%.
Το κονδύλι αντλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της εκπαίδευσης. 

Να σημειωθεί ότι η παροχή υπηρεσιών γίνεται μέσω εργοδότησης ανέργων πολιτών οι οποίοι προσλαμβάνονται από την Υπηρεσία Φροντίδας της Ο.ΠΑ.Κ και λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση και καθοδήγηση.