Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παλαιστινη

Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Λωρίδα της Γάζας, και οι ανησυχίες που εξέφρασε εξ αρχής η Παλαιστινιακή Αρχή για την κυπριακή πρωτοβουλία, ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών στη Λευκωσία, πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και ακολούθως με τον ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1, ότι η συζήτηση ήταν διεξοδική και οι επεξηγήσεις της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν το σκηνικό και απάντησαν στις πλείστες εκ των ανησυχιών των Παλαιστινίων.

PALESTINE

Κάτι που άφησε να νοηθεί στο πλαίσιο των δηλώσεών του και ο Παλαιστίνιος Υπουργός, Ριάντ αλ Μαλίκι.

«Στις συζητήσεις με τον εξοχότατο Πρόεδρο και τον ομόλογό μου Υπουργό Εξωτερικών, διαισθάνθηκα την συναίσθηση της ευθύνης, του κατεπείγοντος, της επιθυμίας συλλογικά να γίνει μια περαιτέρω προσπάθεια. Και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δέσμευση, την υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά που εκτιμούμε ως παλαιστινιακός λαός και ηγεσία» είπε ο κ. αλ Μαλίκι.

«Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε σε στενή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την παλαιστινιακή πλευρά ώστε να καταστεί εφικτή η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» ανέφερε από πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κόμπος.

Παρότι οι ανησυχίες της παλαιστινιακής πλευράς φαίνεται να διασκεδάζονται, εντούτοις η υλοποίηση της πρότασης απέχει ακόμη αρκετά από το να γίνει πραγματικότητα.

Αν και το ένα από τα τρία προαπαιτούμενα που αφορά στον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δημιουργία του κόμβου έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό,  τα άλλα δύο, που άπτονται θεμάτων ασφαλείας και της εξασφάλισης των μέσων, παραμένουν, τουλάχιστον προς ώρας, αναπάντητα.

Με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1 να αναφέρουν ότι ήδη χώρες με επιρροή έχουν αναλάβει δράση προκειμένου να μπορούν να υλοποιηθούν και τα τελευταία στάδια του σχεδιασμού. 

Το σκηνικό παραμένει ρευστό, κυρίως μετά και τις απειλές του Ισραήλ για επέκταση της χερσαίας επιχείρησής του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας και κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Όσον αφορά τον πόλεμο που συνεχίζει να παίρνει ζωές και να εκτοπίζει ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης είπε ότι «ο αριθμός των βομβών που ρίχθηκαν στη Γάζα σε τέσσερις μήνες, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, οπουδήποτε, στη σύγχρονη ιστορία. Οι 28 χιλιάδες νεκροί είναι πολλοί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε οι αριθμοί να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν. Είναι υποχρέωσή μας, να κινηθούμε γρήγορα ώστε να τερματιστεί αυτή η κατάσταση.»

Ο κ. Κόμπος ανέφερε για μια ενδεχόμενη επίθεση στη Ράφα πως «οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα, στην οποία φιλοξενούνται 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι, θα είχε καταστροφικές συνέπειες, που θα ήταν μη αναστρέψιμες.»

Κωνσταντίνος Κόμπος και Ριάντ Αλ Μαλίκι υπέδειξαν παράλληλα και τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης, όσο ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται.