Τηλεόραση Ραδιόφωνο
recycling

Σταδιακά από την 1η Ιουλίου, τίθεται σε εφαρμογή η διαχείριση των αποβλήτων, με την εισαγωγή του συστήματος «πληρώνω όσο πετώ». Ωστόσο, τα νοικοκυριά θα επιβαρύνονται με ένα τεράστιο κόστος, ενώ ο στόχος της μεταρρύθμισης για αύξηση της ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων στο 55%  μέχρι το 2025, φαίνεται ανέφικτος, με άλλη μια παραβίαση κοινοτικής οδηγίας και επιβολής προστίμου, να είναι ορατά.

Οπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, είναι πολύ δύσκολο όλοι οι Δήμου να υλοποιήσουν το σχέδιο «πληρώνω όσο πετώ», από τον Ιούλιο, με το κόστος να το πληρώνουν όλοι οι δημότες παγκύπρια. Και με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, να επισημαίνει πως σε όλη την Ευρώπη, η δαπάνη των πολιτών για την ανακύκλωση μειώνεται, εκτός από την Κύπρο, που θα αυξηθεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης τόνισε πως σήμερα μόνο το 15% των αποβλήτων ανακυκλώνεται ενώ το 65% των σκυβάλων ακολουθεί το δρόμο της ταφής. Η δέσμευση είναι να φθάσει στο 55%. Και πρότεινε να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει οικονομικά σε πρώτη φάση το κόστος της διαχείρισης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος υπέδειξε ότι το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπους απόρρόφησης του κόστους, ωστε να μην επιβαρυνθεί το κάθε νοικοκυριό.

Ολοι οι βουλευτές έκαναν λόγο για λανθασμένο σχεδιασμό και καθυστερήσεις πολλών χρόνων στην εφαρμογή του σχεδίου για την διαχείριση των οικιακών αποβλήτων.