Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε τον Νεόφυτο Αβραάμ ο οποίος μετέβη στην περιοχή της Κάτω Μονής της επαρχίας Λευκωσίας, για να μαζέψει αγρέλια. Εκεί που περπατούσε αμέριμνός βρέθηκε αντιμέτωπος με μία αγέλη αδέσποτων σκύλων με τον ίδιο να γλιτώνει τα χειρότερα την τελευταία στιγμή.
Νεόφυτος Αβραάμ – Θύμα επίθεσης
«Επήα στα Αγρέλια στην Κάτω Μονή με ένα φίλο μου, συνάντησα μια αγέλη με σκύλων 25 με 30 οι οποίοι κάναν επίθεση. Οι σκύλοι τούτοι τα τελευταία 3 χρόνια που πάω για αγρέλια ήταν 5-6, γινήκαν 10-15, επήρα τηλέφωνο πέρσι την αστυνομία στον Αστρομερίτη και η απάντηση ήταν να μεν πηγαίνω στα Αγρέλια».
Ο Κοινοτάρχης Κάτω Μονής Χαράλαμπος Ματσούκας, τονίζει ότι το πρόβλημα υφίσταται από το 2021 στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κυνηγοί εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους με αποτέλεσμα να σχηματίζουν αγέλες, να προκαλούν ζημιές και σπέρνουν τον τρόμο σε κατοίκους της περιοχής και περαστικούς.
«Είναι όλα κυνηγετικά σκυλιά αν τα δείτε γιατί όταν μπαίνουν στην περιοχή μας για κυνήγι αν δεν τους κάνει ο σκύλος τον αφήνουμε ελεύθερο κοντά στο χωριό», δήλωσε ο κ. Ματσούκας.
Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη σε συνάντηση που είχε με τον έπαρχο Λευκωσίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Μόρφου-Λευκωσίας, την Υπηρεσία Θύρας, τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κοινοτήτων, αποφασίστηκε όπως οι αγέλες να περισυλλέγονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, με την χρήση όπλων με αναισθητικά βέλη, καθώς όπως επεσήμανε καμία άλλη αρμόδια υπηρεσία δεν έχει στην κατοχή της τα συγκεκριμένα όπλα.
Κοινοτάρχης Κάτω Μονής – Χαράλαμπος Ματσούκας
«Εν την σοφία τους οι βουλευτές μας όμως ψήφισαν έναν νόμο ο οποίος λέει ότι τους επικίνδυνους σκύλους τους μαζεύει ,οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με αναισθητικά όπλα. Ρωτάτε το κτηνιατρείο αν έχει στην κατοχή του αναισθητικό όπλο. Δεν έχει κανένας ούτε η αστυνομία, ούτε οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ούτε η υπηρεσία θύρας γιατί για να έχεις στην κατοχή σου αναισθητικό όπλο θέλεις άδεια πρέπει να είσαι καταρτισμένος, να υπολογίζεις το ύψος, το βάρος την ηλικία του ζώου για να του δώσεις την ανάλογη δοσολογία. Και πες τε μου αν τα κοινοτικά συμβούλια έχουν τέτοιο καταρτισμένο προσωπικό να μπορεί να κάνει τούτην δουλειά».
Θέση με την οποία διαφώνησαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, καθώς όπως μας ειπώθηκε σύμφωνα με την νομοθεσία η ευθύνη για τα δέσποτα ανήκει στις τοπικές αρχές αυτοδιοίκησης. Και όσο το μπαλάκι ευθυνών ταξιδεύει από υπηρεσία σε υπηρεσία και από αρμόδιο σε αναρμόδιο, οι αγέλες αδέσποτων σκύλων συνεχίζουν να περιφέρονται ανενόχλητες σπέρνοντας τον τρόμο σε όποιους βρεθούν στο διάβα τους.