Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Για τις ευκαιρίες, αλλά και τους κινδύνους που δημιουργεί η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μίλησε η η κ. Λίλιαν Μήτρου Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, καλεσμένη στο Μέρα Μεσημέρι.  

Όπως εξήγησε η κ. Μήτρου, «οι άνθρωποι από τότε που έχουν γεννηθεί, ψάχνουν στην τεχνολογία την υποστήριξη και τη βελτίωση στη ζωή τους», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι από τη μία ευκαιρία, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι.  

Ερωτηθείσα ως προς την μεγαλύτερη απειλή από την τεχνητή νοημοσύνη, η κ. Μήτρου, ανέφερε  ότι αυτή είναι η αυτονομία, «το γεγονός ότι αυτά τα συστήματα δεν ξέρουμε ακριβώς πως λειτουργούν, δεν ξέρουμε γιατί καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα, άρα δεν μπορούμε να έχουμε έναν πλήρη έλεγχο, πάνω τους ακόμη κι εάν το θέλαμε».  

Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα να μπορεί κανείς να ελέγξει σε παγκόσμιο επίπεδο και σε μεγάλη κλίμακα το πως διαχέεται η γνώση και η πληροφορία, πρόσθεσε.  

Θα δημιουργήσει ή θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας; 

«Ισχύουν και τα δύο», ανέφερε η κ. Μήτρου, εξηγώντας ότι κάποιες θέσεις εργασίας θα μετασχηματιστούν. Σε κάποιους τομείς θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις, ενώ σε άλλους θα μειωθούν. 

«Από την άλλη θα μπορούν οι άνθρωποι που θα απελευθερωθεί ο χρόνος τους από τα πιο βασικά, να κάνουν πιο δημιουργικά πράγματα». 

«Κόκκινες γραμμές» βάζει η ΕΕ 

Τον Απρίλιο η ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσει τη ψήφιση του Artificial Intelligence Act, που βάζει κάποιες κόκκινες γραμμές, όπως είναι η χρήση του ΑΙ για προληπτική αστυνόμευση σε γενική κλίμακα, ή η εξ' αποστάσεως παρακολούθηση προσώπου.  

Παράλληλα, πρόσθεσε η κ. Μήτρου, θέτει κάποιες προϋποθέσεις για λιγότερο επικίνδυνα συστήματα, σε συστήματα υψηλού ρίσκου, όπως είναι η χρήση στον τομέα της πληροφόρησης, της δικαιοσύνης ή της εκπαίδευσης. 

Εκδήλωση σήμερα για τις επιπτώσεις του ΑΙ στην κοινωνία και τα ΜΜΕ  

Εκδήλωση με θέμα «Το AI στη σύγχρονη ζωή - Η επίδραση στην κοινωνία και τα Μ.Μ.Ε.» πραγματοποιείται σήμερα στην Παλιά Δημοτική Αγορά Λευκωσίας από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό 

Η κ. Μήτρου θα συμμετέχει μαζί με ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους στη δημόσια συζήτηση, ενώ όπως τόνισε «είναι σημαντικό να συζητήσουμε για αυτό γιατί αγγίζει τον καθένα». 

Στη συζήτηση συμμετέχουν ο ακαδημαϊκός Λοΐζος Μιχαήλ, Καθηγητής, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Κέντρο Αριστείας CYENS και οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και Γιάννης Σεϊτανίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Οι ομιλητές θα τοποθετηθούν και θα ακολουθήσει διάλογος με συμμετοχή του ακροατηρίου.