Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ξεκίνησε την Πέμπτη μία επιχείρηση με στόχο μερικούς από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, δήλωσαν στο Reuters πηγές που εμπλέκονται στην έρευνα για απόπειρα πραξικοπήματος μετά την εκλογική του ήττα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν κατονόμασε τους στόχους της επιχείρησης, αλλά είπε πως κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση που ενήργησε σε απόπειρα πραξικοπήματος», με σκοπό την παραμονή στην εξουσία του τότε προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σϊλβα, που κέρδισε τον Μπολσονάρου στις εκλογές του 2022, δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα πρέπει να ερευνηθεί ώστε να αποτραπεί μια επανάληψή της.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για τον στρατηγό Ουόλτερ Μπράγα Νέτο, πρώην υπουργό και πρώην υποψήφιο αντιπρόεδρο στην εκστρατεία του Μπολσονάρου, τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Άντερσον Τόρες, καθώς και τον πρώη σύμβουλο διεθνών θεμάτων του Μπολσονάρου, Φελίπε Μαρτίνς.

Η αστυνομία ζήτησε το διαβατήριο του Μπολσονάρου

Η αστυνομία επισκέφθηκε την παραλιακή κατοικία του Μπολσονάρου και είπε στον πρώην πρόεδρο να παραδώσει το διαβατήριό του, δήλωσαν τρεις πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν μια επιχείρηση σε εξέλιξη. Εκπρόσωπος της οικογένειας Μπολσονάρου, ο Φάμπιο Γουάινγκαρτεν, ανέφερε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο πρώην πρόεδρος θα συμμορφωθεί και θα παραδώσει το διαβατήριό του.

Το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους στόχους της αστυνομικής επιχείρησης και τους δικηγόρους τους, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Η αστυνομία ανέφερε στην ανακοίνωσή της πως οι στόχοι της σημερινής επιχείρησης συνέστησαν μια ομάδα το 2022, διαδίδοντας ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, προκειμένου «να νομιμοποιήσουν μια στρατιωτική επέμβαση».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σϊλβα, που κέρδισε τον Μπολσονάρου στις εκλογές του 2022, δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα πρέπει να ερευνηθεί ώστε να αποτραπεί μια επανάληψή της. «Χωρίς τον Μπολσονάρου δεν θα υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Λούλα σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Σημειώνεται πως, μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λούλα τον Ιανουάριο του 2023, υποστηρικτές του Μπολσονάρου, που συγκεντρώνονταν επί ημέρες έξω από το αρχηγείο του στρατού, εισέβαλαν και προκάλεσαν βανδαλισμούς σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια, καλώντας τον στρατό να καταλάβει την εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ